Ugrás a tartalomra

A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

2011. február 26. szombat
Február 25-én a Városház téren megemlékezést tartottak a kommunizmus áldozatainak tiszteletére. A tér megtelt emlékező polgárokkal.
A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

Szabolcs Attila polgármesterrel az élen megjelentek az önkormányzat vezetői, Németh Zoltán országgyűlési képviselő, több díszpolgár, köztük Priska J. Tamás "™56-os elítélt. A résztvevőket a polgármester köszöntötte. Elmondta: nem szabad felejteni, mert úgy tudjuk elkerülni azokat a hibákat, amelyeket elődeink elkövettek.

"A nemzetnek nincs szüksége új lakájokra"

Prof. dr. Klinghammer István egyetemi tanár, akadémikus megemlékezésében kiemelte: az 1949-ben bevezetett proletárdiktatúra 1953-ig a társadalom minden rétegét maga ellen fordította. Ez vezetett 1956-hoz. A szovjet bevonulás egyértelművé tette: a nyugati demokráciák cserbenhagyták a magyarságot, betagozódásunk a szovjet érdekszférába véglegesnek látszott. A kommunizmus 40 esztendeje alatt politikai és szociológiai értelemben megtört az alkotmányos folytonosság. Az akadémikus a jogfolytonosság fontos kérdésének tartja a Szent Koronának és a kereszténységnek az alkotmánnyal való kapcsolatát. Emlékeztetett arra, hogy a 70-es 80-as években Kossuth nemzetéből sokan Kádár népéhez csatlakoztak. Kialakult egy lakájréteg, akik az egyéni jólétért szolgálták a szocializmust. Aztán átlényegültek, s utódaikból, a 80-as évek lakájaiból kialakult a "komprádorburzsoázia". Klinghammer István szerint az emléknap üzenete a mának az, hogy a nemzetnek nincs szüksége új lakájokra.

 

Schneider Zoltán Jászai-díjas színművész Bartis Ferenc "És mégis élünk", valamint Gérecz Attila "Örök arcunk" című versét adta elő. Az áldozatokra emlékezve Budafok-Tétény önkormányzata mellett helyi díszpolgárok, kerületi egyházak, magánszemélyek, közel harminc civil szervezet, politikai párt, intézmény helyezte el koszorúját az emlékműnél.