Ugrás a tartalomra

Zarándokút

2011. március 02. szerda
Az El Caminóhoz hasonló zarándokutak nem ismeretlenek Magyarországon sem. Már voltak és vannak kezdeményezések, amelyek célpontja például Máriagyüd, a híres kegyhely.
Zarándokút

Létrejött egy önkormányzati társulás a zarándoklatok megszervezésére. A zarándokút áthalad Budafokon is, ahonnan többen jelentkeztek már a Magyar Zarándokút Egyesületbe, mint magánszemélyek. Köztük van Zugmann Péter, kerületünk alpolgármestere is, aki elmondta: "Ez idegenforgalmi szempontból is jelentős lehet. A képviselő-testület hivatott arra, hogy döntsön Budafok-Tétény esetleges csatlakozásáról, fontolóra kell venni az előnyöket és a társulással járó terheket. Jó ötlet lenne az egyházi iskolák megkeresése, hiszen diákjaikat is be kellene vonni ebbe a mozgalomba."
Az alpolgármester február 3-án Kalocsán részt vett az első hivatalos tanácskozáson, amelyen erről a kezdeményezésről volt szó (képünkön hátul, középen).

A Magyar Zarándokút a spanyol El Camino zarándokút mintájára egy olyan gyalogos útvonalat kínál, ahol a zarándokok a kiállított útlevél birtokában végigjárhatják hazánk Duna-menti tájegységeit. A kiindulópont Esztergom, a zarándokút Máriagyüdre vezet. ?thalad a Pilis hegységen, majd Budapest és ezen belül a XXII. kerület érintésével Dabasra érkezik. Dabasról Kiskunságon keresztül érinti Ráckevét, majd a Duna keleti partján jut el az érseki székhely Kalocsára. Kalocsát elhagyva az út a Dunántúl déli részét érintve Tolna és Baranya megyén keresztül jut el Máriagyüdre.

Az ülésen a tanács tagjainak többsége, 17 önkormányzat képviselői jelentek meg. Fontos döntések születtek a zarándokút pályázattal kapcsolatos teendőiről, a települések határába kihelyezendő tájékoztató táblákról, a zarándokok számára kedvezményes idegenforgalmi adóról. A tagok elfogadták a XI. kerület tagfelvételi kérelmét, így Újbuda is felvételt nyert a társulásba. Pest Megye Önkormányzata szintén jelezte felvételi kérelmét. A Magyar zarándokút egyesület beszámolt arról, hogy 2011. március hóban a zarándokút megnyílik, és várható az első zarándokok elindulása. Fontos feladat az út felfestése is, a társulás tagjai ünnepélyes körülmények között a Kalocsai Székesegyház melletti járda egyik fáján felfestették a zarándokutat jelképező első kettős keresztet ábrázoló sárga nyilat.

Az egyesület tájékoztatást adott arról, hogy Galíciában elkészült a két megrendelt Szent Jakab-szobor és május-június időszakában várható a szobrok spanyolországi felszentelése, majd hazaszállításuk és felállításuk Dabas és Esztergom városok területén. A kalocsai szervezők jó házigazdaként a tanács ülését rövid városi sétával és közös ebéddel zárták. Minden résztvevő bizakodva várja a márciusban megrendezendő esztergomi zarándok konferenciát, illetve 2011 tavaszát, az első zarándokok indulását.

Kőszegi Zoltán. a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mind hazánknak, mind Európának szüksége van az ilyen kezdeményezésekre. Ez az út sok magyar és külföldi számára adhatja meg a zarándoklat lélekemelő élményét, fontos szerepet játszhat az emberek lelki, testi jó állapotának megőrzésében. Emellett persze fontos az érintett településeken lakóknak is, és persze pozitív gazdasági szerepe is kimutatható.

Tolvaly Ferenc Marosvásárhelyen született író, az "El Camino - Az út" című regény szerzője a sajtótájékoztatón támogatta a kezdeményezést. A Magyar Zarándokút Egyesület tagjai pedig megköszönték azt, hogy a kezdeményezés az önkormányzatoknál ilyen támogatásra talált.