Ugrás a tartalomra

Olimpiai bajnokok az olimpikon-elnök körül a Vináriumban

2011. március 11. péntek
Március 3-án tartották meg az olimpikonok immár hagyományos éves találkozóját a budafoki Vináriumban.
Olimpiai bajnokok az olimpikon-elnök körül a Vináriumban

Az est házigazdája, Garamvári Vencel borász - aki maga is élsportoló volt - melegen üdvözölte a vendégeket. Utóbb elmondta, hogy idén sok fiatal bajnokot és sok olyan élsportolót is vendégül láthatott, aki korábban nem járt el ezekre a találkozókra, például a "magyar vándort", vagyis dr. Magyar Zoltánt, a Magyar Tornász Szövetség új elnökét, vagy Szabó Józsefet, "™88 mellúszó bajnokát. Ott voltak a régi küzdőtársak, sokan közülük már bottal közlekednek - a versenysport nagyon próbára teszi az izületeket.

Kisebb kísérettel, s feleségével, Makray Kati tornász ezüstérmessel együtt érkezett Schmitt Pál köztársasági elnök, aki párbajtőrben kétszeres olimpiai bajnok volt, s aki ma is ugyanolyan kedvesen és közvetlenül beszélgetett olimpiai sporttársaival, régi barátaival, mint amikor még nem viselt ilyen magas tisztséget.
Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nagy felelősség hárul a sportvezetőkre, akik ma már nem hivatkozhatnak arra, hogy kevés állami támogatást kapnak az élsportra és a tömegsportra.

Az államfő rokonsága budafoki volt, gyermekkorában gyakran járt hozzájuk vendégségbe. Ezzel kapcsolatban a Városházi Híradónak elmondta, hogy az egykori Schmitt-villa épp a Vinárium felett van, ma négy család lakik benne. "Nehéz lenne elnöki rezidenciává alakítani" - mondta tréfásan az államfő. A Promontor TV kérdésére, hogy mikor lesz Magyarországon olimpia, Schmitt Pál azt mondta, hogy legkorábban 2028-ban pályázhatunk, addig foglaltak a helyek. "Ez az időpont már nem nekem szól" - mondta az elnök.

Az elnök mellett feltűnt Borkai Zsolt tornász olimpiai bajnok, országgyűlési képviselő is, aki Schmitt Páltól vette át a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztségét.

Szabolcs Attila polgármester is köszöntötte a legendás sportolókat, s kérte, hogy írják rá nevüket Kolonics György evezőlapátjára. A tragikuson fiatalon elhunyt kenus bajnok, egykori díszpolgárunk feketére lakkozott evezőjét polgármesterünk ereklyeként őrzi. A lapát egyik oldala hamar megtelt nagy nevekkel, a másik oldalon jövőre folytatódik az aláírásgyűjtés.