Ugrás a tartalomra

Megemlékezések március 15-én

2011. március 16. szerda
Nemzeti ünnepünkön három helyen volt koszorúzás és megemlékezés Budafok-Tétényben. Szikrázó napsütésben, tavaszi melegben róhatták le kegyeletüket a kerületi polgárok.
Megemlékezések március 15-én

Koszorúzás a Zambelli-emléktáblánál

Délelőtt Nagytétényben, a Zambelli Lajos utcában tartott koszorúzási ünnepséget a Nagytétényi Polgári Kör. Az utcát megtöltötték a kokárdát viselő ünneplők. Ott volt Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester, Zugmann Péter alpolgármester, dr. Répás Judit aljegyző, valamint az önkormányzat számos más vezetője. Eljöttek díszpolgárok, képviselők, pártok, intézmények, civil szervezetek vezetői is.

Zambelli Lajos leszármazottai is tisztelegtek a szabadságharc tábornokának emléktáblája előtt. Ott volt dr. Hazai György dédunoka, Hazai Cecília és Hazai Kinga ükunoka, Bank Eleonóra és Bodle Elsa szépunoka, a család másik ágán Dencsy Rita szépunoka, Zambelly Bianca dédunoka (a Németországban élő énekesnő a magyar zene ápolásáért érdemkeresztet kapott - a szerk.), és a Budafokon élő Zambelli Béla ükunoka.

Monostoriné Szeleczky Zita, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára mondott ünnepi beszédet, a Nagytétényi Dalkör tolmácsolásában katonadalok csendültek fel, majd a barossi kisdiákok ünnepi műsora következett.

Ezt követően megkoszorúzták az emléktáblát a Zambelli-leszármazottak, az önkormányzat, a díszpolgárok, valamint az intézmények, pártok, civil szervezetek képviselői. Az ünnepség végén az emlékezők átvonultak a Tétényi honvéd emlékműhöz, ahol már gyülekezett a több száz emlékező.

Ünnepség a Tétényi honvéd emlékműnél

Az önkormányzat rendezvényén, a nagytétényi kastély előtti téren, az 1849. januári tétényi csata emlékhelyén a Budafoki Fúvósegylet zenekara játszott. A közösen elénekelt Himnusz után Haász Orsolya, az önkormányzat programszervező referense köszöntötte a jelen lévőket. A Bartók Béla Általános Iskola tanulói és a Kicsi rigók kórus adtak ünnepi műsort.

 
 

Bánhegyi Ferenc történész, tanár beszéde következett, majd az emlékműnél Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester, Zugmann Péter alpolgármester, dr. Répás Judit aljegyző és a megjelent díszpolgárok helyezték el az önkormányzat koszorúját, majd az intézmények, pártok, civil szervezetek koszorúztak.

Részlet Bánhegyi Ferenc beszédéből

1848-49 egyik jelentős eredménye volt többek között, hogy bár a túlerő győzött, az ország egyben maradt. Mai kifejezéssel élve egy olyan rendszerváltást hajtottak végre a kor politikusai, tudósai, művészei és katonái, mely szinte egyedülálló a történelmünkben. Ennek egyik fontos állomása volt a tétényi csata. Erről itt kerületünkben mindenki hallott már, ezért csak emlékeztetőül és röviden idézem fel a jeles eseményt.
Görgey 1848. december 31-én főhadiszállását Bicskéről Promontorra, a Savoyai-kastélyba helyezte át. 1849 első napjaiban, embert próbáló hidegben a Görgey vezette feldunai hadsereg Buda felé tartott, hogy ott átkeljen a Dunán. A szintén Buda felé nyomuló, Jellasics vezette hadat a Karger-, illetve a Zichy-dandárnak kellett volna feltartóztatni, hogy a feldunai hadsereg nyugodtan végrehajthassa a haditervét.
1849. január 3-án, délután 2 óra körül Görgey, zseniális hadvezéri képességének köszönhetően felismerte, hogy hol és milyen erőkkel lehet az ellenséget feltartóztatni. A Tétényi-fennsík környékén délután 3 óra körül többszöri lovas és gyalogos rohamot terveztek, melyek közül mindössze egy lovas összecsapásra került sor. Az ellenséges csapatokban inkább a magyar tüzérségi tűz okozott nagyobb károkat.
Görgey a döntő rohamot lefújta, mert hír érkezett arról, hogy az osztrákok Érd alatt átkeltek a Dunán, és már Pestet fenyegetik. Bár ez a hír nem volt igaz, annyi előnye azonban mégis volt, hogy a csata kevesebb vérveszteséggel járt. A magyarok visszavonulásában az osztrákok veszélyes hadicselt véltek felfedezni, s ezért ők sem támadtak teljes haderővel. Szerencsére az ő hírszerzésük sem volt tökéletes. (A tétényi csatáról Zambelly Lajos és Görgey Artúr visszaemlékezéseiből tudunk a legtöbbet.)
A tavaszi hadjárat győzelmi sorozata többek között a tétényi csatának köszönhető.

Megemlékezés a Donát-hegyi emlékhelyen

A Baross Gábor-telepi Polgári Kör délután tartotta ünnepi megemlékezését a Donát-hegyen. Az esemény zászlószenteléssel kezdődött. Toma Mario, Baross Gábor-telepi plébános áldotta meg a lobogót, amelyet az emlékhely újonnan felállított árbócára diákokkal, cserkészekkel együtt húztak fel a polgári kör képviselői.

  

Ünnepi beszédet mondott Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára, majd a barossi kisdiákok ünnepi műsora után koszorúzás következett az emlékhely kopjafájánál. A hősök emléke előtt lerótta tiszteletét Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester, Zugmann Péter alpolgármester, valamint intézmények, pártok, civil szervezetek koszorúztak.

Az ünnepség végén Pelikán Imre, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnöke köszönetet mondott a támogatóknak, név szerint felsorolva mindazokat, akik hozzájárulásukkal, munkájukkal lehetővé tették az emlékhely létrejöttét, gondozását. Ambrus Károly és a Budapesti Tárogató Zenekar műsora tette emelkedettebbé az eseményt.

Kapcsolódó: