Ugrás a tartalomra

Antal Gábor tisztázza magát, vagy mondjon le!

2011. március 18. péntek
Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) polgármester felszólította Antal Gábort, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatóját, hogy tisztázza magát, vagy mondjon le. Az önkormányzat és a Fidesz-KDNP-képviselőcsoport március 17-én az MTI-hez eljuttatott közleményében ezt azzal indokolta, hogy a levéltári iratok tanúsága szerint Antal Gábor szigorúan titkos (szt) állományú tiszt volt.
Antal Gábor tisztázza magát, vagy mondjon le!

Sebes Gábor, a XXII. kerületi önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője és Szepesfalvy Anna, a KDNP XXII. kerületi szervezetének elnöke közleményében azt írta: a kerületi képviselő-testületben többségben lévő Fidesz-KDNP frakció napirendre tűzte a kérdést, az ügyben történész szakértő segítségét kérte, és rövidesen dönt a szükséges lépésekről.

A Heti Válasz március 17-én megjelent számában azt közölte: szt-tiszt volt Antal Gábor (AB-101, főhadnagy), a XXII. kerületi önkormányzat által fenntartott Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ vezetője, az ELTE művelődésszervezés tanszékének tanára. ? korábban az Angyalföldi Ifjúsági Ház igazgatója volt.
A cikk szerint feladatai között szerepelt a Petőfi Csarnok ellenőrzése 1988-ban, illetve 1989 augusztusában az SZDSZ városligeti tüntetésének "szemmel tartása".

A Heti Válasz múlt heti számában már közzétett egy negyven nevet tartalmazó listát egykori szt-tisztekről. Ezen egykori és jelenlegi nagykövetek, más külügyminisztériumi alkalmazottak, tanárok, kutatók, mérnökök és újságírók is szerepeltek.

A szigoruantitkos.hu internetes portált március elején indították el, az oldalon a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével készült kutatás alapján átfogó tanulmányt közöltek a Kádár-rendszer belügyminisztériumának szigorúan titkos állományú tisztjeiről és azok tevékenységéről. E tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat.

Németh Zsolt külügyi államtitkár múlt pénteken közölte, hogy a Külügyminisztérium hét egykori, szt-állományú tisztet azonosított alkalmazottjai között, munkaviszonyukat a tárca vezetése megszünteti.

Forrás: MTI, Budafok-Tétény önkormányzati sajtó