Ugrás a tartalomra

Az érintett válaszol

2011. március 21. hétfő
Szabolcs Attila polgármester felszólította Antal Gábort, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatóját, hogy tisztázza magát, vagy mondjon le. Az igazgató válaszlevelének közlését kérte.
Az érintett válaszol

Előzmény: az országos sajtóban is visszhangot kapott, és természetesen a Budafok-Tétény Online is beszámolt róla, hogy levéltári iratok tanúsága szerint Antal Gábor szigorúan titkos (szt) állományú tiszt volt. Az érintett válaszlevelét az alábbiakban közöljük.

Tisztelt Polgármester Úr, kedves Barátaim, Kollégáim!

A múlt héten felszólítást kaptam, hogy a "munkakörömmel kapcsolatos közbizalom megőrzése érdekében" hitelt érdemlően tisztázzam magam vagy mondjak le. A bizonyításhoz nincsenek a birtokomban dokumentumok se pro, se kontra.

Az interneten megjelent cikkekben nevemet összefüggésbe hozták a volt állambiztonsági szolgálattal. A listáról Németh Zsolt államtitkár úr is azt nyilatkozta korábban, hogy a "hitelessége megkérdőjelezhető".

Az első cikkben a nyilatkozó történész, születési adataim alapján közölte személyes véleményét, hogy azonos lehetek a dokumentumokban szereplő szt-tiszttel.

Nevem tisztázása érdekében a következőket tettem eddig:
Levélben kerestem meg Ungváry Krisztiánt, érdeklődve, hogy milyen dokumentumokat talált személyemmel kapcsolatban. A történész egy "állományparancsra" hivatkozik, amiben a nevem nem, de születési adataim (dátum és édesanyám neve) szerepelnek. Talált két tüntetés-biztosítási tervet, melyben az a kódszámú szt-tiszt szerepel, melyet az "állományparancs" tartalmazott. Az iratokat nem másolta le, azt a levéltárból kell kikérni.

Az aláírásommal a történész nem talált dokumentumot, az illető tevékenységének részleteiről sem - nem is kíván keresni, nem az ő feladata.

Bejelentkeztem az állambiztonsági iratokat kezelő levéltárba, kértem betekintést a rólam szóló iratokba, mert nincs félnivalóm. A kutatás hónapokig is eltarthat, az eredményről levélben értesítenek.

A velem kapcsolatos cikkek - nevüket nem vállaló újságírói - további életrajzi adatokat tártak fel, megjelölve angyalföldi munkahelyemet, de a Petőfi Csarnokot már nem, ahol 1988-91 között dolgoztam kinevezett igazgatóhelyettesként és nem rendőrként! Nem írják azt sem, hogy tanácsi biztosként pár hónapig vezettem a Fiatal Művészek Klubját is.

Mindkét kulturális intézmény a rendőrség részéről kiemelt figyelmet kapott. Munkakörömből és felelősségemből adódóan nem ritkán több ezer fős rendezvények tartoztak hozzám, melyek esetén ma sem ritka a rendőri jelenlét, tehát köteles voltam a rendőrséggel együttműködni.
 
Soha nem vettem részt politikai tüntetésen. Nem tudom, hogyan kell politikai tüntetést biztosítani (különösen, hogy ott sem voltam), hiszen ez egy teljesen más szakma. Nem tudom, mit jelent egy kulturális intézmény "állambiztonsági felügyelete". Milyen államtitkok lehetnek egy kulturális intézményben? Senkit nem figyeltem meg, nem jelentettem fel, nem súgtam be, miattam biztosan nem került senki kellemetlen helyzetbe. Találgatok, hogy miként kerültek az adataim egy ilyen honlapra. Csak annyit mondhatok, hogy nem voltam hivatásos tisztje az állambiztonságnak.

Tisztelt Polgármester Úr! Nem mondok le, hiszen olyannal vádolnak, amit nem követtem el. Nem hiszem azt, hogy én veszélyeztetném a közbizalmat, ugyanakkor érzem, hogy velem együtt az Önkormányzat is kínos szituációba került. Rosszul viselem, hogy a nevem ilyen összefüggésben jelenik meg a portálokon, nem pedig eddigi népművelői munkásságom, a kerület kulturális életének fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseim kapcsán. Nem követtem el semmiféle bűnt. Akik ismernek és bíznak bennem, remélem, hisznek is nekem. Ezt erősítik meg bennem, az együttérző, biztató, drukkoló telefonok, beszélgetések is.

Tisztelettel:
Antal Gábor