Ugrás a tartalomra

Fúvósparádé Budafok-Tétényben

2011. március 28. hétfő
Három nagyzenekar játszott március 27-én a Budafoki Fúvóstalálkozón a Klauzál Házban.
Fúvósparádé Budafok-Tétényben

Az 1990 óta szinte minden évben megrendezett találkozókon mintegy ötven, különböző külföldi és hazai zenekart látott már vendégül a Budafoki Fúvósegylet zenekara. Idén a házigazdák mellett a Gödöllői Fúvószenekar és a Készenléti Rendőrség Zenekara gondoskodott a parádés programról.

A Kultúra 22 díjas Budafoki Fúvósegylet 2010-ben volt 20 esztendős. A zenekar a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola falai között kezdte meg működését, az iskola tanáraiból és növendékeiből. Mai napig ők alkotják a zenekar tagságát, de mindig van köztük jelenlegi zeneiskolás is. Az elmúlt húsz év alatt állandó résztvevői lettek a kerület rendezvényeinek: találkozhatunk velük koszorúzásokon, ünnepségeken, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, szereplői minden évben a Nagytétényi Szüreti Mulatságnak is.
Fontos szerepük van a hagyományőrzésben, a fúvószenei hagyományok újraélesztésében, megtartásában és fejlesztésében. Repertoárjukban a sváb népzenei hagyományok dallamain keresztül, a tradicionális fúvósmuzsikán át a kortárs zenéig sok műfaj szerepel.
Az együttes megalakulása óta rengeteg külföldi fellépésen vett részt, több mint tíz országba vitték a kerület jó hírét. Karnagyuk Arató László.


A Budafoki Fúvósegylet Zenekara, vezényel Arató László

Gödöllő város fúvószenekara 1991-ben alakult újjá a helyi zeneiskolában, Ella Attila karnagy vezetésével. Az együtes 2000-ben, karnagyuk 2002-ben kapta meg a Gödöllő Város Kultúrájáért díjat.


Gödöllői Fúvószenekar, vezényel Ella Attila

A Készenléti Rendőrség Zenekara a határőrzenekar és a rendőrség zenekarának összeolvadásával jött létre. Az állami és katonai rendezvényekhez kapcsolódó feladataik mellett évente több mint 100 felkérésnek tesznek eleget. A Budafoki Fúvóstalálkozó jelentőségét emelte, hogy a rendőrzenekar fellépése egyben két karnagyuk, Szalóky Béla rendőr őrnagy és Koppányi Zsolt rendőr százados fúvóskarmesteri diplomahangversenye is volt.


A Készenléti Rendőrség Zenekara, vezényel Szalóky Béla