Ugrás a tartalomra

Egészségesebb nemzetet!

2011. április 27. szerda
Nem nézhetjük tétlenül a súlyosan egészségkárosító szenvedélyek következményeit - hangsúlyozta Németh Zoltán, Budafok-Tétény országgyűlési képviselője, az április 26-án elfogadott dohányzásellenes törvénymódosítás egyik benyújtója.
Egészségesebb nemzetet!

Lázár János Fidesz-frakcióvezető és több kormánypárti képviselő - köztük a XXII. kerületi Németh Zoltán - közösen kezdeményezte a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását. A szigorítás szükségességének legfőbb indoka, hogy a dohányzás a leggyakrabban előforduló megelőzhető halálok a fejlett országokban, így hazánkban is. Magyarország ráadásul a 27 európai uniós ország közül a 25. helyen áll a dohányzási szokások gyakorisága alapján, itthon ugyanis a lakosság 38 százaléka dohányzik, míg 15 százaléka már leszokott, és csak 47 százaléka nem dohányzott rendszeresen.

2012 januárjától tilos lesz a dohányzás lényegében minden zárt légterű helyen, közforgalmú intézményben - így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. Fontos változás, hogy nem jelölhető ki dohányzóhely ezután a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűnnek a dohányzókocsik. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. A bírságolás három hónap türelmi idő után, 2012 áprilisában kezdődik.

Kapcsolódó:

Forrás: MTI