Ugrás a tartalomra

Korszerű, akadálymentes okmányiroda nyílt Budafokon

2011. május 03. kedd
A Promontor Udvar Üzletház emeletén április 28-án átadták Budafok-Tétény új okmányirodáját, amely korszerű ügyintézést tesz lehetővé a fogyatékossággal élők számára is.
Korszerű, akadálymentes okmányiroda nyílt Budafokon

Szabolcs Attila polgármester megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy az okmányiroda korszerűsítését a sikeres ?ROP-pályázat révén elvégzett szervezetfejlesztés során tervezték meg. Elmondta, hogy eddig kihasználatlan, de központi helyre költözött az iroda, amely - mint mondta - reményeik szerint növeli majd az üzletház forgalmát is. Kiemelte Tevanné dr. Südi Annamária, korábbban Budafok-Tétény jegyzője, jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal főtitkára szerepét a terv megvalósításában. Az eseményen megjelent Németh Zoltán országgyűlési képviselő, ott voltak a Polgármesteri Hivatal irodavezetői, közük Geltsch Józsefné, az okmányiroda vezetője.

Dr. Pesti Imre beszédben rámutatott, hogy a kerület lakói szép és korszerű létesítménnyel gazdagodtak. A Városházi Híradónak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy 2013-ig mindenütt megnyílnak a kormányablakok, amelyek együttműködnek majd az okmányirodákkal. Nem szüntetik meg azok létjogosultságát, hanem kiegészítik majd egymás tevékenységét - tette hozzá.

Dr. Répás Judit aljegyző, aki jelenleg a jegyzői feladatokat látja el, ismertette az iroda működését, s örömét fejezte ki, hogy ez már a második korszerű okmányiroda, amelynek létesítésénél közreműködött. Az aljegyző korábban a zuglói önkormányzatnál dolgozott, ahol szintén új iroda épült.

Az ünnepélyes megnyitó napján sem szünetelt az ügyfélfogadás. Volt, aki három gyermekével érkezett, útlevelet intéztek a család számára. Bolyki Annamária kerekesszékkel jött, kilenc éve rokkant meg egy közúti baleset következtében. Dicsérte az okmányiroda elrendezését, s elmondta, hogy az emeletre lifttel jött fel, amelyet önállóan, segítség nélkül tud használni. Bolyki Annamáriát régi ismerősként köszöntötte Karsay Ferenc alpolgármester, virágcsokrot adott neki. A régi okmányirodánál volt ugyan egy emelő berendezés, de a fogyatékossággal élők csak kísérővel tudták használni. Emiatt a Városházán lévő korábbi iroda nem volt akadálymentes az EU-szabványok szerint, s ez később egyébként meghiúsított volna sok más pályázatot. A nagyothallók az úgynevezett indukciós hurkot vehetik igénybe, a csökkent látásúakat pedig a Braille-írással feliratozott táblák és a padlón elhelyezett vezetőcsíkok segítik.

Az EU-előírásoknak megfelelő komplex akadálymentesítés részeként az iroda új, akadálymentes honlapot is kapott, amely az egyenlő esélyű hozzáférés mellett a korszerű kommunikációt is szolgálja.

A Promontor TV beszámolója