Ugrás a tartalomra

Hősök napja

2011. június 09. csütörtök
Budatétényben a Szent István templomnál, Nagytétényben a Világháborús emlékműnél emlékeztek meg május 29-én az I. és a II. világháború hőseiről.
Hősök napja

A templomnál a Budatétényi Polgári Kör, az emlékműnél a Nagytétényi Polgári Kör gondoskodott rövid műsorról. Garbóci László helytörténész mindkét helyen felhívta a figyelmet arra, hogy manapság másfajta háború pusztít, mint régen: terroristák gyilkolnak, s gátlástalanul pusztítjuk környezetünket. A szebb jövő felé - mutatott rá - egyetlen út vezet, a megbékélés útja.

 
Az önkormányzat képviseletében mindkét helyen Zugmann Péter alpolgármester koszorúzott. A nagytétényi megemlékezésen jelen volt és koszorúzott Németh Zoltán országgyűlési képviselő is.

Az Országgyűlés 2001-ben nyilvánította a Hősök Napjává május utolsó vasárnapját, hogy jóvátegye a magyar katonák sok évtizedes megbélyegzését. Emlékezetes, hogy a két világháborúban sok százezer katonánk halt meg. A Szovjetunióba hurcolt több százezer hadifogoly közül rengetegen éhen haltak, vagy járványokban pusztultak el, a hazatérőknek pedig a Rákosi-rendszer kegyetlenségét, a kirekesztést kellett elszenvedniük.