Ugrás a tartalomra

A magyar el Caminó képekben

2011. július 06. szerda
A Magyar Zarándokúton március 31-én első alkalommal útjára indult maroknyi vándor tizennégy napját megörökítő fotókiállítás nyílt július 1-jén a budafoki könyvtárban.
A magyar el Caminó képekben

A Magyarországi Zarándokút a híres spanyol el Camino mintájára az ország gerincén, Északról Délre halad. A 420 kilométeres út Esztergomtól egészen a Pécs közeli Máriagyűdig halad, hazai szent helyeket (különleges kisugárzású helyeket) kötve össze.

Az emberek már régen megtapasztalták, hogy bizonyos helyszínek különleges erővel rendelkeznek, hatással vannak az ott lévőkre, befolyásolják gondolataikat. Ezek a különleges (szent) helyek megtalálhatók Magyarországon is. Például a Pilisben, a Kiskunsági Nemzeti Parkban, vagy akár a Mecsekben, mely helyeket természetesen érinti a Magyarországi Zarándokút.

A 2011. március 31-én első alkalommal útjára indult maroknyi vándor napjait - szám szerint 14-et - megörökítő fotókiállítás július 1-én délután nyílt a Budafoki Könyvtárban. Nem szokványos megnyitó, sokkal inkább egy élménybeszámolókkal egybekötött műsor volt ez, amely eredetileg az Urbitális Majális programját színesítette volna, de tekintettel az amúgy is zsúfolt kerületi programokra, a szervezők - a Promontórium Polgári Casinó tagjai - új időpontot és helyszínt találtak a fotókiállításnak.

A megnyitón részt vettek az Esztergomból induló első zarándokcsoport tagjai, dr. Font Éva, Dr. Papp Lajos, Rideg László és Rumi Imre, valamint az egy nappal később, de ugyanazt az utat bejáró Cserhátiné Kovács Edit. A házigazda a könyvtár vezetőjén, Varga Mónikán kívül Mészáros Péter, a Polgári Casinó elnöke volt. A megjelenteket elsőként Karsay Ferenc alpolgármester köszöntötte, majd Rumi Imre, kerületünk főépítésze és egyben a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke beszélt arról a sok közös élményről, amelyet két hét alatt tapasztaltak. Kiemelte, a legfontosabb az az összefogás, amely záloga volt az út sikerének, és amelyhez 26 érintett település önkormányzata csatlakozott, így Budafok-Tétény Önkormányzata is.

Dr.Papp Lajos szívsebész, aki márciusban gyakorlatlan vándorként, minden előkészület nélkül vágott neki az útnak inkább spirituális élményeiről, a Teremtővel való kapcsolatáról és arról beszélt, hogyan érzi magát egy magányos vándor hosszú napokon át, mikor kenyéren és vízen élve, feszített tempóban halad lépésről lépésre kitűzött célja felé.

A műsor részeit Vaskó Zsolt és Fehérváry Lilla énekes betétjei kötötték össze. A zarándokok után Bartos Mihály helytörténész beszélt a budafoki zarándoklatok és búcsújárások történetéről, majd egy rövidfilm erejéig a jelenlévők is bepillantást kaptak a zarándokok mindennapjaiba, Farkas Balázs a Magyar Zarándokút nyitó zarándoklatáról készített munkájának levetítésével.

 

A kiállítás, melynek anyagát Kanyó Ferenc állította össze, július 27-éig látható a budafoki könyvtár galériájában, nyitvatartási időben. A kiállított képeket Rumi Imre, Barnáné Károsi Klára, Rideg László, dr. Font Éva, dr, Szőnyi József és Papp Tibor készítette.

Scholtz Viktória

Kapcsolódó: Budafokon járt a "magyar el Camino"