Ugrás a tartalomra

Ötvenéves jubileumát ünnepelte a Lágymányosi Spari

2011. szeptember 14. szerda
Szeptember 10-én egy kicsit rövidebb ideig tartott a gyakorlás: fél évszázados lett a Lágymányosi Spari.
Ötvenéves jubileumát ünnepelte a Lágymányosi Spari

Régen nem így hívták az egyesületet, és a csónakháza sem a Lágymányosi öböl partján volt, hanem Budafokon. Gyerekek százai jártak le a Duna-parti evezős szakosztályba sportolni, igazi központja volt ez a kajak-kenu sportnak. Olyan kiválóságokat adott a telep, mint Pitz Andrea, többszörös maratoni világ- és európa-bajnok, Szöllősi Imre, olimpiai bronzérmes és világbajnok, Haraszti Gábor, az első ifjúsági Európa-bajnokság győztese, világbajnoki ezüstérmes, de itt kezdett Kolonics György, a nemrég elhunyt többszörös világ- és olimpiai bajnok kenus is. Aztán ez a vízitelep egyszer csak megszűnt. A helyét ma országút, vízig kövezett rakpart foglalja el.

 

Az egykori budafoki létesítmény megálmodója azonban soha nem adta fel, és Lágymányoson is teljes erőbedobással, hittel folytatta a nevelő munkát. Dávid Géza, alapító az ötvenéves jubileumi rendezvényen meghatottan idézte 1961 október elsejét, amikor a Budapesti Spartacus befogadta a kajak-kenusokat, hatvanan jelentkeztek egyszerre az első edzésre.

 

A jubileumi rendezvényen többek között megjelent Szabolcs Attila, Budafok-Tétény polgármestere és Baráth Etele, a Kajak-Kenu Szövetség elnöke is. Nagy László, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke elismerő oklevelet adott át Dávid Gézának, és az egyesület elnökének, Szilágyi Balázsnak, megköszönve a vezetők példamutató munkáját.

H.GY.