Ugrás a tartalomra

Mondj nemet a drogra!

2011. szeptember 29. csütörtök
Drogprevenciós kiállítás nyílik a kerületi rendőrkapitányság szervezésében, október 4-étől 22-éig a Campona bevásárlóközpontban.
Mondj nemet a drogra!

A megnyitón dr. Zacher Gábor tart előadást: Designer drogok, új évtized, új kihívások címmel. Programok: drogtörténeti bemutató, eredeti dokumentumfilmek, fotók, jegyzőkönyvek megtekintése, szakelőadások.

Az oktatási intézmények részére 10-től 15 óráig kötetlen, az érdeklődők igényei szerint formált előadásokat tartanak, előre egyeztetett időpontban.
Érdeklődni lehet a 06-20-367-2338-as telefonszámon.

A kiállítás kapcsán kerületi iskolásokat kérdeztek kerületi iskolások a drogról. Kiderült, hogy a diákoknak igen széles körű ismereteik vannak a kítószerekről, de szerencsére csak kevesen használják is azokat.

Mi van az italodban?

Ne igyál alkoholt, ne cigizz, és ne drogozz! Ezek olyan alapvető szabályok, amelyeket már mindenki hallott a szüleitől. Ezek közül a legveszélyesebb a drog. A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjaival beszélgettünk a drog veszélyeiről.

- Hamar rá lehet szokni, az ember hallucinál tőle és tönkreteszi a szervezetet - mondta Nyirán Peti nyolcadikos tanuló. - Szerintem ez elég indok arra, hogy ne kábítószerezzek.
- ?ltalában az emberek azért használnak tudatmódosító szereket, hogy elmeneküljenek a világból egy álomvilágba - folytatta Zsíros Levente, az osztálytársa. Rengeteg kábítószer, tengernyi felhasználási módszer és sokféle forma van. Temérdek drog létezik. Speed, kokain, heroin, marihuána, vagy más néven fű. Csak hogy a legismertebbeket említsük - sorolta fel Pálházy Fanni. - Ezek közül van, ami por formájában létezik és felszívják, tablettaként beveszik, esetleg injekci- óval juttatják a szervezetükbe - tette hozzá Gács Gergő.
Vannak ezen kívül folyadékok is. Szórakozóhelyeken az őrizetlenül hagyott italokba elég csak pár csepp GHB, és a fogyasztó nem fog emlékezni az estéjére. Alapszabály ezért, hogy csakis olyan italból szabad inni, amit a szemünk láttára töltöttek ki.

Gyomlálás - bartókosok a fű ellen

A bulizós fiatalok azonban nem a GHB-vel találkoznak a legtöbbször, hanem a fűvel. Cigarettapapírba tekerik, majd elszívják az így elkészült jointot. Illés Laurának van olyan ismerőse, aki engedett a csábí- tásnak és kipróbálta a füvet. Egyszeri alkalom volt, és azt mondta, hogy soha többet nem fogja, mert rossz. Mindenkinek azt tanácsolja, hogy hagyják ki az életükből a drogokat.
- Ismerek olyat, aki füvezik - tette hozzá Stantsits Rita. - Kibírja drog nélkül, de amint adódik egy alkalom, előkerül a joint. Neki is mondom, hogy ez nem jó, hiszen tönkreteszi magát.
Az utóbbi években a kábítószer fogyasztása és annak terjesztése óriási változásokon ment keresztül. Cseppely Danival és Nógrády Lucával, a Bartók Béla általános iskola tanulóival beszélgettünk a témáról.

Cukros bácsi az utcán, kábító "fürdősó"

Engem egyszer fényes nappal az utcán állított meg egy férfi és cukorkával kínált. Én rögtön nemet mondtam neki, szerencsére éppen jött egy busz, így rövid úton távozhattam - mesélte Nógrády Luca.
- Egy ismerősöm elmesélte nekem, hogy még tizenegy évesen egy csapat középiskolás mutatott neki egy autót, aminek a csomagtartója tele volt pakolva marihuánával. Nekem azt mondta, hogy nem kínálták meg, azóta nem láttam őt - fűzte tovább a szót Cseppely Dani.
Pár éve még csak az utcán terjesztették a drogokat, mára már az interneten vadásznak vevőkre az eladók.
- Etikaórán a tanárunk már sokat mesélt az online kábítószer-kereskedelemről. Újabban legálisnak pró- bálják feltüntetni az anyagokat, például fürdősó megnevezéssel, amiket később a fogyasztók drogként használnak fel - tette hozzá Nógrándy Luca.

Menyhért Dorka, Karáth Dániel (Matild Média Iskola)