Ugrás a tartalomra

Garbóci László "Budapestért" díjas

2011. szeptember 29. csütörtök
A Fővárosi Közgyűlés döntött az idei "Budapestért" díjak odaítéléséről. Kerületünkből Garbóci László részesült az elismerésben, amelyet november 17-én fognak átadni.
Garbóci László

Garbóci László 1983 őszén kezdte meg a kerületi helytörténeti kör újjászervezését és működési feltételeinek megteremtését. A kört 1984 tavasza óta ő vezeti. A kör a főváros egyik legeredményesebb ilyen jellegű civil csoportja. Szabadidejét és saját erőforrásait nem kímélve könyvekben, kiadványokban és több száz folyóiratcikkben tárta fel Budafok-Tétény múltját, erősítette az önismeretet és a lokálpatriotizmust. Évente mintegy 25-30 helytörténet előadást, műemléki-helytörténeti sétát, iskolai, könyvtári programot tart, természetesen térítés nélkül. Minden tanévben diákoknak segít TDK- vagy szakdolgozatuk, diplomamunkájuk elkészítéséhez. Számos levéltár, múzeum, könyvtár, oktatási intézmény tart igényt szakmai segítségére.

Garbóci László a helytörténeti kutatómunka mellett elnöke a Savoyai Jenő Asztaltársaságnak és a Savoyai Jenő Alapítvány kuratóriumnak, tagja a Promontórium Borlovagrendnek és a helyi városvédő mozgalomnak, de pártoló tagja a Mészáros László Képzőművészeti Egyesületnek is. Munkájával és adományaival támogatja az egyes városrészek civil szerveződéseit, az egyházi, iskolai és ifjúsági közösségeket, klubokat.

Garbóci László Budafok-Tétény díszpolgára, Budapest XXII. kerületének élő emlékezete, valóságos "intézmény".