Ugrás a tartalomra

1956-os megemlékezések

2011. október 24. hétfő
Október 21-én és 23-án több helyen tartottak megemlékezéseket az ötvenöt évvel ezelőtti dicsőséges eseményekről.
1956-os megemlékezések

Megemlékezések október 21-én

A Tétényi úti Szent Imre Kórház udvarán lévő, a forradalomban részt vevő orvosok és ápolók tiszteletére állított emléktáblánál dr. Záray Gyuláné ápolási igazgató és Csernus László XI. kerületi önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet. Budafok-Tétény önkormányzata képviseletében Szabolcs Attila polgármester és Zugmann Péter alpolgármester koszorúzott.

Délután, a Városház téren, az egybegyűlteket Haász Orsolya programszervező referens köszöntötte a kerület vezetése nevében. Az ünnepségen megjelent Szabolcs Attila polgármester, és csatlakozott a megemlékezőkhöz Németh Zsolt külügyi államtitkár is.

   

A Himnusz közös éneklése után elsőként Kubik Anna Kossuth-díjas színművész Tóth Bálint Magyar litánia című versét szavalta el. Ezt követően Karácson Gábor festő, író, a nap szónoka emlékezett vissza saját fiatalságára és ennek tükrében az ´56-os eseményekre. Életszerű beszámolójával közel hozta a forradalom történéseit, és mindazt, ami ötvenöt évvel ezelőtt történt. A folytatásban a Kempelen Farkas Gimnázium diákjainak fiatalos és színvonalas ünnepi műsora szerepelt.

A program után a kerületi megemlékezők, az ´56-os szervezetek, az önkormányzat vezetői és az egyházak képviselői, majd a kerületi intézmények, civil szervezetek és pártok, valamint a megemlékezni érkező civilek rótták le kegyeletüket és helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

Megemlékezések október 23-án

Reggel Nagytétényben, a Szelmann-ház falán lévő emléktábla előtt gyülekeztek az emlékezők. A Nagytétényi Polgári Kör nevében Lászlóné Varga Éva köszöntötte az egybegyűlteket. Kossányi József versét Kopsz Sándor szavalta el, majd Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára mondott ünnepi beszédet. A megemlékező műsorban Demjén Gyöngyvér Jászai-díjas színművész előadásában Jobbágy Károly Felkelt a nép című verse következett és a Vlaszati Erika - Juhász Lajos duó, valamint a Nagytétényi Dalkör énekelt.

Jelen volt Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc és Zugmann Péter alpolgármester, dr. Szántó János jegyző, Bató András rendőrkapitány és sokan mások. Az ´56-os szervezetek, az önkormányzat vezetői, az egyházak képviselői, a helyi civil szervezetek és a pártok képviselői lerótták kegyeletüket az emléktáblánál.

A megemlékezés után a Fáy Ferenc utca (Volt Anger Jakab utca) 2b sz. ház falán, az utcanévadó "™56-os hős tiszteletére elhelyezett emléktáblát leplezték le és koszorúzták meg, melyet a Nagytétényi Polgári Kör állított.

Délután a Baross Gábor-telepen, a Donát-hegyi emlékhelyen tartottak megemlékezést. A Baross Gábor-telepi Polgári Kör nevében Kisbenedek Katalin köszöntötte a jelen lévőket, majd Kopasz Sándor és Kopasz Dóra szavalt, Kovács Zoltán tárogatón játszott, és Monostoriné Szeleczky Gabriella mondott ünnepi beszédet. Jelen volt Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc alpolgármester, Sebes Gábor, a körzet önkormányzati képviselője, Bató András rendőrkapitány és sokan mások. Az önkormányzat vezetői, a helyi iskolák és civil szervezetek képviselői lerótták kegyeletüket a forradalom emlékére állított kojafánál.

P.T., S.V.
Fotók: Papp Tibor