Ugrás a tartalomra

A "rózsaembert" köszöntöttük

2011. november 02. szerda
Október 27-én nyolcvannyolcadik születésnapján köszöntötték Márk Gergely rózsanemesítőt tisztelői, egykori munkatársai, barátai a Füvészkertben.
A

A Magyar Örökség díjas, világszerte ismert idős rózsanemesítőt Szabolcs Attila polgármester is köszöntötte.

Márk Gergely Budatétényben álmodta meg és hozta létre több mint ötven évvel ezelőtt Európa akkor egyik legnagyobb Rozáriumát. A 88 éves kutató nevéhez több mint 650 rózsa nemesítése kapcsolódik, amelyeknek kivétel nélkül magyar nevet adott. Világszerte ismert többek között az Árpádházi Szent Erzsébet nevet viselő rózsája.

Szabolcs Attila elmondta; egy évvel ezelőtt arról számolhatott be, hogy az önkormányzatnak a parlamenti politkusok és a civil szervezetek közreműködésével sikerült megmenteni a telekspekulációtól a Rozáriumot, amely a kerület egyik fő vonzereje, ahová már a hetvenes-nyolcvanas években tízezrével zarándokoltak el a Rózsakiállítások idején a fővárosiak. Németh Zoltán országgyűlési képviselő Font Sándorral közösen benyújtott interpellációjáról itt tájékozódhat A területen van még tennivaló, az ott működő kutatóintézet munkáját anyagi támogatással, szervezőmunkával segíti az önkormányzat és több kerületi civil szervezet, hogy a rózsakert a régi fényében ragyoghasson.