Ugrás a tartalomra

Szeretteinkre emlékeztünk

2011. november 04. péntek
Sokan látogattak ki az elmúlt napokban szeretteik nyugvóhelyére, a kerületi temetőkbe és emlékhelyekre.
Szeretteinkre emlékeztünk

 

Halottak napja környékén megtelnek a sírkertek, az emlékhelyek virágokkal, mécsesekkel, emlékezőkkel. Azokra emlékezünk, akik elmentek, de egész évben velünk vannak. Eljönnek hozzánk, ahányszor csak eszünkbe jutnak. Minden kósza gondolat a rohanásban egy találkozó. Aztán egy évben egyszer visszaadjuk a látogatásokat; mi megyünk hozzájuk.

Budatétényi Րsök Napja

A Klauzál Gábor Társaság hetedik alkalommal tartott megemlékezést október 30-án, megnyitva az 1988-ban felszámolt budatétényi temető helyén álló a Wolf-kripta és emlékkert kapuit.

Bár a budatétényi temető maradványán sírok már nincsenek, a szép kripta és a sírkövek illő emlékezésre adtak lehetőséget. Az érdeklődők gyertyákkal, virágokkal és az alkalomra összeállt kórus közreműködésével tisztelegtek az egykor itt nyugvó budatétényi ősök emléke előtt.

Dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a kriptában felcsendült az ének. A Budai Nagy Antal Gimnázium diákjai Liszt-műveket énekeltek, kapcsolódva a zeneszerző bicentenáriumához. A kórust Sisak András, a gimnázium tanára vezényelte.

A falakat övező tablókon Felker Győző helytörténész az egykori budatétényi temetőről készült fotóit állították ki "A budatétényi temető mementója" címmel.

Akiket levettek a Tejútról

November 1-jén Nagytétényben, az Angeli úti urnatemetőben ökumenikus emlékező és tisztelgő szertartást tartottak elhunyt szeretteink emlékére. Mintegy száz emlékező gyűlt össze a ravatalozónál.

"Sok mindenre megtanít az elmúlás. Megtanít például az élet csodájára. Arra, hogy még időben lássuk be; fantasztikus és megismételhetetlen ajándék az, hogy élhetünk." - mondta bevezetőjében Takács Kinga polgári búcsúztató. Erőt kell merítenünk a minket megelőzve távozók életéből, küzdelmeikből, hitükből - folytatta gondolatait, majd egy történet mondott el egy életvidám csodálatos emberről, egy alig ötvenéves nőről, akire teljesen váratlanul csapott le a betegség. Aki bátorsággal viselte, amikor megtudta; a csatát, amit az életéért küzd, el fogja veszíteni. "Levettek a Tejútról" - mondta nevetve, mielőtt elment, az utolsó pillanatig megőrizve bölcsességét, humorát.

Fülöp ?kos, a Római Katolikus Egyház nagytétényi plébánosa és Solymár Gábor, a Budafoki Evangélikus Egyházközség lelkésze vezette az egyházi szertartást. Az elhunyt szeretteinkért mondott közös imádság után után megkoszorúzták a mindenki sírját. Virágot helyezett el a síron Szabolcs Attila polgármester és felesége is, és sokan mások.