Ugrás a tartalomra

Európa-bajnok budafoki srác

2011. november 09. szerda
Bisztrony Balázs állhatott a dobogó legfelső fokára az U21-es karateversenyen a németországi Meissenben
Európa-bajnok budafoki srác

Egy háromfordulós válogató verseny legeredményesebb versenyzőjeként Bisztrony Balázs képviselte hazánkat a németországi Meissenben megrendezett Wado-Kai karate Európa-bajnokságon, ahol az U21-es korcsoport +75 kg-os súlycsoportjában a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Az első danos karatemester az Európa-bajnokságon még kétszer állhatott fel a dobogóra: felnőtt kategóriában ezüst-, csapatával pedig bronzérmet szerzett.

Bisztrony Balázs, 2011 magyar bajnoka a szó szoros értelmében is a feketeövesek családjába tartozik. Edzője, édesapja, Bisztrony Csaba ötödik danos, édesanyja, Ildikó második danos, bátyja, Csaba első danos karatemesterek.

Az első fordulóban egy osztrák, egy belga és egy román fiúval sorsoltak össze, a döntőben azután ismét egy román ellenfelet kaptam. ? a másik ágon lett győztes. A küzdelem során a nemzetközi bírók a tiszta technikát pontozzák, ami azt jelenti, hogy pontot csak egyenes ütéssel, köríves rúgással vagy földre vitellel lehet szerezni. Nehéz volt győznöm, ami abból is adódott, hogy némelyik bíró szívesebben látta volna a dobogó tetején a román karatést, mint engem - mesélte Balázs, majd az Európa-bajnoki cím után második helyezéséről is mondott néhány szót.

Az U21-es korosztály nevezhet a felnőtt versenyre, mivel korunkat tekintve jogilag már felnőttek vagyunk, így ebben a korosztályban is indultam. Sajnos a döntőben a német sráctól kikaptam, ami szerintem nem volt egészen igazságos. Bár nemzetközi zsűri pontoz, hogy ne legyen részrehajlás, a problémás helyzeteket korrekten meg tudják oldani, mégis úgy éreztem, ellenfelemnek olyan pontokat is megadtak, amik nem voltak tiszták - fejtette ki a sportoló.

Az október 15-ei megmérettetésen 15 ország több mint 300 versenyzője mérte össze karatetudását a formagyakorlatok és küzdelem terén kadett, junior, U21 és felnőtt korosztályban.

Magyarország csapatversenyben a III. helyen végzett, a csapat tagjai Bisztrony Balázs és ifj. Bisztrony Csaba (a XXII. kerületi Sozsin Wado Karate Egyesület tagjai), valamint Hoffbauer Kristóf és Kelemen Attila (Wado Kenshukai Karate-Do Hungary versenyzői) voltak.

T. A.