Ugrás a tartalomra

Színesdiplomások, pályakezdők

2011. november 09. szerda
Színesdiplomás és pályakezdő pedagógusokat köszöntöttek a kerület vezetői október 27-én, a Városházán.
Színesdiplomások, pályakezdők

Kerületünkben több évtizedes hagyomány, hogy a két generáció, a pályakezdő fiatalokat és a színesdiplomás pedagógusokat bensőséges ünnepségen köszöntik.

Förhécz Istvánné, aki 50 éve végzett tanítóként, így aranydiplomáját vehette át idén, szívesen emlékezett vissza a még aktív időkre. Mint mondta, régen a tanítókat megbecsülték, nekik könnyebb volt, ma már elidegenedett a világ. Minden teljesítménycentrikus lett, és nemcsak a gyerekeknél érezhető, hanem a pedagógusoknál is. Nagy teher az adminisztráció, nem beszélve a megélhetési gondokról - hasonlította össze a mai időkkel a múltat. A mai gyerekekről szólva a tanítónő arra emlékezett: sok évet töltött el könyvtárosként, így még ma is találkozik olyan volt diákokkal, akik megismerik és hálásak azért, hogy megszerettette velük az olvasást, a könyveket. A világ azonban mostanában a technika, az informatika irányába mozdult és sajnos a könyv, az olvasás háttérbe szorult - fejtette ki a pedagógus.

Az ünnepi program a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola zenész növendékeinek műsorával kezdődött, majd Karsay Ferenc alpolgármester idézte Karinthy Ferenc sorait arra utalva, mennyire fontos a nevelő, a tanító személye: "Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó." Majd a pályakezdőket a következő szavakkal bocsátotta útjukra: "Nincs még egy olyan munka, ahol ennyi hiábavalónak tűnő erőfeszítés, de ilyen sok siker, ennyi kellemes meglepetés, sikerélmény éri az embert, ahol ilyen nagy hatása lehet a kimondott szónak"Ś Kívánom, hogy a pályakezdő pedagógusok megérezzék, milyen mély tudomány és művészet gazdái voltaképpen, színesdiplomásainknak pedig legyen lehetőségük az életművük átadására." Az ünnepi köszöntő után elsőként a négy arany-, majd az egy gyémánt-, a három vas- és két rubindiplomásnak gratulált Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc alpolgármester, dr. Szántó János jegyző és dr. Répás Judit aljegyző asszony.

S. V.