Ugrás a tartalomra

Átadták a Budafoki Borvárost

2012. április 20. péntek
Hazánkban egyedülálló, de még Európában is ritkaságnak számít a Záborszky Pincészetben április 19-én átadott a Borváros, ahol hazánk híres borvidékeivel ismerkedhetünk meg.
Átadták a Budafoki Borvárost

A nagyszabású projekt most átadott része háromszáz milliós európai uniós támogatással valósult meg. A skanzenszerűen kialakított Borutcában tíz - badacsonyi, balatonboglári, egri, etyek-budai, mecsek-aljai, somlói, soproni szekszárdi, tokaj-hegyaljai és villányi - borvidéket járhatunk végig, illetve csodálhatjuk meg a tájegységekre jellemző pincék homlokzatát. A többi, tizenkét szintén híres bortermelő vidékünk egyedi pincéit pedig videón nézhetjük meg. A Borutca végén látható még a budafoki szőlőhegyi kápolna hű mása, valamint a főváros, az ország és Közép-Európa egykori borkereskedelmi központjára való utalásként a Péter-Pál utca egy részlete. A földalatti városban panoptikum jelleggel kialakított kiállításon még megismerkedhetünk a borkultúrához tartozó mesterségekkel is. Látható itt többek között kádár, hajóács, fafaragó. Ezenkívül megcsodálhatjuk a muzeális hordósort, és a mívesen, művészien faragott hordófenekeket.


Békési Imre, Szabolcs Attila, Németh Zoltán és dr. Feledy Balázs a szalagátvágásnál

Az avatóünnepségen Szabolcs Attila polgármester elmondta: bízik abban, hogy a beruházás nemcsak kerületi, illetve fővárosi attrakció lesz, hanem az egész országból, illetve a határon túlról is sok látogatót vonz majd.

 
Szabolcs Attila és Németh Zoltán a megnyitón

Németh Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: a budafoki pincerendszer páratlan, varázslatos és lenyűgöző turisztikai látványosság. Ennek a fejlesztéssel érintett része, a Borváros befogadja a magyar borászati hagyomány értékeit. Ez az a hely, ahol összekapcsolódik a hagyománytisztelet és a gazdaságfejlesztés, ebben a turisztikai attrakcióban. Fontos becsülni a múlt értékeit, amit őseink ránk hagytak, és mindezeket továbbhagyományozni, megmutatni másoknak. Az ilyen fejlesztések segíthetnek túljutni a nehéz időkön. A jövőnek szólnak, s már a jelenben segítenek. Itt, a pince végén már látszik a fény - tette hozzá a képviselő.

 
Dr. Feledy Balázs és Békési Imre a megnyitón

Dr. Feledy Balázs, a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. Kerület Kultúrájáért kuratóriumi elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a most átadott páratlan turisztikai látványosság segít még közelebb hozni egymáshoz a borkultúrát és a képző- és iparművészetet. Az elnök egyúttal megnyitotta a Borvárosban megnyílt első képzőművészeti tárlatot, amelyen a kerületben működő Artér Művészeti Egyesület művészeinek alkotásai láthatók.

Békési Imre, a Záborszky Pincészet tulajdonosa megnyitóbeszédében Budafok lehetőségének és kötelességének nevezte a borturizmus támogatását. "Annál is inkább kötelességünk, mivel a kerületben egyedülálló adottságok vannak, a föld alatt húzódó pincerendszer a becslések szerint 100-120 kilométer hosszú"- hangsúlyozta.

Parcsami Gábor
Fotó: Papp Tibor