Ugrás a tartalomra

Dögönyözés és egyéb "haszontalan dolgok"

2012. május 09. szerda
A kisgyermekeket nem nevelni kell, hanem együtt kell élni velük - szögezte le dr. Vekerdy Tamás az óvodások szüleinek szervezett fórumon a Klauzál Házban.
Dögönyözés és egyéb

A gyermekpszichológus egyszerűen, érthetően magyarázta el, mennyire spontán tanulnak a gyerekek, utánzás úján, arra reagálva, ami a szülőben él, nem arra, amit mond vagy csinál. Az individuális gyermek és az ő teljes elfogadása a legfontosabb, mert ez teszi lehetővé a tiszta érzelmi kommunikációt - mutatott rá dr. Vekerdy Tamás. Szerinte kétféle nevelés létezik: amikor igyekszünk támogatni a kisgyermeket, hogy olyanná legyen, amilyen, illetve amikor azzá neveljük, akivé mi akarjuk. Lényegében a demokrácia és a diktatúra elvét tükrözi a két módszer. Ha körbebástyázzuk a gyereket különféle megoldási lehetőségekkel, valami kibontakozik majd belőle. A személyes kommunikáció révén fontos kideríteni, mire is van a gyermeknek szüksége - jelentette ki a szakember.

 

Felhívta a figyelmet arra: a dögönyözés, hülyéskedés, lovagoltatás és a látszólag "haszontalan dolgok" megélése, mint a közös reggeli az óvoda előtt, a tapintásos játékokkal és ritmikus mondókákkal való érzelmi és személyes kommunikáció a leglényegesebbet adja: az érzelmi biztonságot nyújtja a kicsiknek.

A teljesítményorientált nevelés a pszichológus szerint teljesen felesleges kisgyermekkorban. Az örökmozgó ovisokat engedni kell egyéni ritmusukban szabadon játszani és sokat mozogni, mivel a mozgáshiány a beszédfejlődést is akadályozza.

A televízió romboló hatásáról is esett szó, ami a belső képek megélésének hiányát okozza, mivel a tévé blokkolja a kisgyerek belső képkészítését. A tévénézés eredménye fokozott agresszió és szorongás a kiskorúakban - figyelmeztetett dr. Vekerdy Tamás.

 

A mai társadalom nehéz helyzetében fontos, hogy segítsük a szülőket a gyermeknevelésben is - foglalta össze Horváthné Fűkő Zsuzsa, az egyesített óvoda vezetője, hogy miért szervezett fórumot dr. Vekerdy Tamás részvételével az óvodások szülei számára.

Szabolcs Attila polgármester Széchényi István szavait idézte a fórumot megnyitó beszédében: "Azokért élünk, akiket szeretünk, azokért, akik igaznak tartanak; a jövőnek élünk, a szépért, s jóért, amit tehetünk."

Hollósi Ildikó