Ugrás a tartalomra

Jubiláló iskolák

2012. május 02. szerda
Három kerületi oktatási intézmény ünnepelte fennállásának száztizedik, századik és hetvenötödik évfordulóját április végén.
Jubiláló iskolák

Fennálásának száztizedik évfordulóját ünnepelte a borászati középiskola

Ez alkalomból többnapos jubileumi ünnepséget szervezett az intézmény. A rendezvényen tartották meg a dr. Gazdag László-emlékversenyt. Ennek keretében borverseny és a szakma tanulóinak szervezett Tudományos Diák Kör verseny is volt. Miközben a borászati iskola tangazdaságában az ítészek kóstoltak, az intézmény központi épületében ünnepélyesen megnyitották a jubileumi napokat, majd iskolai vetélkedőt tartottak a tornacsarnokban.

 

Egy vers, egy bor címmel rendeztek rendhagyó irodalmi estet, ahol többek között verset olvasott fel Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester és Márkus Pál, az iskola korábbi igazgatója is.

Az évforduló alkalmából Földesi Gyula, az iskola igazgatója a kerületi vezetők mellett Czomba Sándor és Budai Gyula államtitkárral, valamint L. Simon Lászlóval, a parlament kulturális és sajtóbizottsága elnökével folytatott megbeszélést a borászati szakképzés jövőjéről.

Karáth Dániel (17 éves) Matild Média Iskola

Kiállításokkal és gálaműsorral jubilált a 75 éves Budai Nagy Antal Gimnázium

A jubileumi ünnepségsorozat kiemelkedő eseménye volt a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában április 20-án megnyílt kiállítás, amit a színházteremben rendezett gálaműsor követett.


Varga-Amár László, Haraszti Gyula, Szotyory László és Pállay József

Egy jó rajztanár mindent meg tud tanítani, ami a könyvekben van, de a művésztanár azt is, ami nincs bennük. A művészet ugyanis ott kezdődik, ahol a tudás véget ér - hangzott el a kiállítás megnyitóján, amelyen Heidrich Roland gitárművész játszott és Németh Zoltán országgyűlési képviselő, volt "budais" diák, valamint Karsay Ferenc alpolgármester is részt vett.

A megnyitót követően a vendégek elfoglalták helyeiket a színházteremben, ahol a jelenlegi diákok mellett bemutatták produkcióikat az "öreg" diákok is. A fellépők között üdvözölhettük többek között Csák József operaénekest, Harsányi Gábor színészt, Tamon Erika előadóművészt és a Törekvés táncegyüttest. Az egész estét betöltő, tartalmas program első részét Garbóczi László helytörténész zárta le, aki bemutatta a gimnázium fennállásának 75. évfordulójára megjelent, Szakmári Klára könyvtárostanár által szerkesztett évkönyvet.

 

A gimnáziumban iskolatörténeti kiállítás nyílt. Németh Zoltán országgyűlési képviselő és Fleck Ottó, a Premontrei Öregdiákok elnöke emlékezett a közelebbi és a távolabbi múlt történéseire, élményeire. Kissné Prim Beáta igazgató hagyományteremtő kezdeményezésről számolt be. A jelenlévőket a kémiaterembe invitálta, amely ezentúl dr. Bolgár Ferenc, az intézmény emlékezetes egykori oktatója nevét viseli.

T. A.

Százéves az Árpád iskola

Emléktába-avatással, iskolatörténeti kiállítással és látványos ünnepi műsorral emlékeztek az Árpád utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskola (korábbi nevén: Budafok-Kőbányai Állami Elemi Népiskola) működésének századik évfordulójára.

 

Április 26-án, az iskola egykori és mai diákjai, oktatói, dolgozói előtt Garbóci László helytörténész beszélt az intézmény létrejöttéről, múltjáról a bejáratnál elhelyezett márvány emléktáblánál. Mint mondta, 1912-ben ez az ország egyik legmodernebb elemi iskolája volt. Tizenkét tanterem nagy ablakokkal, filmvetítőterem (!), tornaterem szolgálta a színvonalas oktatást. A rendszerváltást követően az iskola felvállalta az egykor betelepült németajkú őseink nyelvének, kultúrájának ápolását. Szavait így zárta: minden adottság megvan a következő száz évre is. A nemzetiségi ruhába öltözött gyerekek rövid műsort adtak, természetesen német nyelven, majd leleplezték az emléktáblát.

Másnap a BMTE sportcsarnokában folytatódott az ünnepi rendezvénysorozat. A lelátókat megtöltötték a szülők, az egykori diákok. A pályán megelevenedett egy hamisítatlan sváb esküvő (Schv?¤bische Hochzeit), az iskola tanárai és tanulói elsőtől nyolcadikig népviseletben adták elő a mintegy egyórás műsorukat. A Südofen Blaskapelle és a Budafoki Fúvósegylet autentikus polkáira, keringőire, indulóira ropták a táncokat, emlékezetes, forró hanglatot varázsolva.

P.T.