Ugrás a tartalomra

A vers ajándék

2012. május 09. szerda
Tizedik alkalommal rendezték meg a magyar istenes versek szavalóversenyt a budafoki evangélikus templomban.
A vers ajándék

Az első megmérettetést még 1996-ban hirdette meg a budafoki evangélikus gyülekezet, mivel akkor az oktatásból hiányoztak az istenes versek. Az első győztes Fabók Mariann volt, aki színművész és bábos mesemondó lett, jelenleg pedig a Miskolci Nemzeti Színház művésze.

A versenyzőket és kísérőiket, valamint Szabolcs Attila polgármestert és a megjelent érdeklődőket Solymár Gábor evangélikus lelkész köszöntötte. A zsűri elnöke idén másodszor Kubik Anna Kossuth-díjas színművész volt, aki 2011-ben vette át az előző évben elhunyt Bánffy György tisztét, aki a kezdetektől lelkesen vett részt a munkában. Idén a zsűrinek még két tagja volt, Oszlai Istvánné nyugdíjas magyartanár, valamint Orbánné Pataki Éva magyartanár és a helyi magyartanárok munkaközösségének vezetője.

A gyerekek sorszámot húztak, és ennek sorrendjében léptek a közönség elé. Voltak akik határozottan, voltak akik csendesebben és voltak akik már-már profik módjára mondták el választott verseiket, de mindannyian remekül szerepeltek.

Kubik Anna egyenként méltatta a gyerek és a felkészítő pedagógusok munkáját, felhívva a figyelmet olyan szakmai szempontokra, amelyek a versmondásban elengedhetetlenek. Ilyen például már a vers választása is. De fontos a szerző nevének és a vers címnek hangos és érthető ismertetése kezdés előtt, és az is, hogy a vers végén levisszük a hangsúlyt és nem hadarunk. A versenyzők így nem csak a megérdemelt okleveleket és ajándékokat kapták, de egy csokor jótanácsot is útravalónak egy igazán hozzáértőtől.

A legjobb istenesvers-mondók tehát 2012-ben:

  • 5-6 osztályos kategóriában Gyűrűs Boldizsár
  • 7-8 osztályos kategóriában Tamáska Zsófia

S.V.