Ugrás a tartalomra

Lecsóban is jók vagyunk

2012. szeptember 02. vasárnap
Lecsófőző versenyt tartottak szeptember elsején a 11. kerületben. Az első díjat és a vele járó vándorkupát Budafok-Tétény csapata nyerte.
Lecsóban is jók vagyunk

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezték meg az Etele úti templomkertben a Lecsófesztivált. Tizenhat csapat főzött szabadtűzön, bográcsban, túlnyomórészt újbudaiak, miközben a színpadon sportbemutatók és zenés-táncos produkciók szórakoztatták a közönséget. Zöldség- és gyümölcsvásár, valamint gyerekprogramok is várták az érdeklődőket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak községből népes küldöttség érkezett; nem csak főztek, néptáncegyüttesük bemutatót is tartott.

A szervezők - újbudai önkormányzati képviselők - dr. Simicskó Istvánt, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, Kelenföld és Albertfalva országgyűlési képviselőjét, valamint Németh Zoltánt, Budafok-Tétény országgyűlési képviselőjét kérték fel a védnökségre és egyben a zsűrizésben való részvételre. A fesztivált meglátogatta dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere és Karsay Ferenc, Budafok-Tétény alpolgármestere is.


Készül a mestermű, Németh Zoltán és Karsay Ferenc is besegít. A fakanállal Scheer Balázs.

Budafok-Tétényt öttagú csapat képviselte. "Tizenegy órakor kezdtünk. A szokásos paradicsom-paprika-kolbász az alapanyagunk, egy kis cukkinival. Kb. két óra alatt megvagyunk, a lecsó talán az egyik legegyszerűbb bográcsos étel." - mondja Scheer Balázs, csapatunk vezetője, a bogrács körül tevékenykedve.

Délelőtt pár csepp eső nedvesíti a talajt, Németh Zoltán az égiekben bízik. Ekkor még nem is gondolja, mennyire kegyesek hozzánk: az eső eláll, és kora délutánra kiderül; mi főztük Újbuda legjobb lecsóját. "A lecsót tízéves koromig nem nagyon szerettem. Aztán egyszer voltam egy vándortáborban, tízévesen, ahol 32 kilométert gyalogoltunk egy nap. Lecsó volt este, elképesztően éhes voltam, és kénytelen voltam jóllakni a lecsóval, azóta szeretem, a kevésbé csípős, kolbászos változatot." - mondja Németh Zoltán, majd nevetve teszi hozzá: "Zsűritagként mindegyik csapat lecsóját meg kell kóstolnom. Igyekszem ennek a feladatnak megfelelni, ezt a próbát kiállni."


Kezdődik a zsűrizés. Középen Ludányi Attila, a verseny egyik szervezője.

Egy órakor már sorakoznak a zsűriasztalon a csapatok főztjei. Csak egy szám van a tányérok mellett, két védnök és két szakács kóstol, pontoz. Fél óra múlva megvan az eredmény, s a színpadhoz kérik a csapatokat. Harmadik helyezett a Civil Rádió csapata, Második a Mecseiék csapata. Bejelentik: Újbuda legjobb lecsóját mi főztük, miénk a vándorkupa. A közönségdíjat az ajakiak csapata nyerte.


Dr. Simicskó István, Hoffmann Tamás, Németh Zoltán, Scheer Balázs, Ludányi Attila a színpadon.


A győztesek Németh Zoltánnal.

"Akik eljöttek, nagyon jól érezték magukat. Látszik, hogy nagy élvezettel főztek és nagyon büszkék voltak saját főztjükre. Az, hogy Budafok-Tétényé lett a legjobb, az nekünk, tizenegyedik kerületieknek egy kis csalódás, de el kell ismerni, jól tudnak főzni. Ez egy kihívás is, találunk rá alkalmat, hogy revansot vegyünk." - mondja Nagyné Antal Anikó újbudai önkormányzati képviselő. A revans még várat magára: Budafokon, a borfesztivál főzőversenyén közös csapattal vesznek rész a mieink és az újbudaiak.

P.T.