Ugrás a tartalomra

Olimpikon bársonykabátban

2012. szeptember 13. csütörtök
Budafok az egyetlen magyar város, ahol két borrend is működik. Avatási ceremóniájuk a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál elmaradhatatlan része.
Olimpikon bársonykabátban

A fesztivál közönsége előtt kell vizsgafeladatokat megoldaniuk azoknak, akiknek abban a szerencsében lehet részük, hogy borlovagrendünk és pezsgőrendünk beválasztja őket a tagjai közé. Idén sem volt ez másképp a Promontórium Borlovagrend és a Chevaliers Törley Pezsgőrend avatási ceremóniáján a Törley Pezsgőpincészetben.


Dr. Nagy ?kosné és Német Iván

A Promontórium Borlovagrend idén két szakembert vett fel soraiba. Dr. Nagy ?kosné egyetemi docens, borász szakoktatónak egy régi borászati eszköz (fokmérő) működését kellett ismertetnie, valamint meg kellett mondania a kitett ötféle bor helyes kóstolási sorrendjét. Német Iván, a tangazdaság vezetője, szőlész-borász előtt négy különböző bor és négy különböző szőlőfürt volt, ezeket kellett összepárosítania, és a szőlőket kellett kellett beazonosítania.


Az új pezsgőlovagok

A Chevallier Törley Pezsgőrend tagjává Csekei Gábor ügyvezető igazgatót, Kállay Ilona exportigazgatót, Kun Erika számviteli vezetőt, Vitai Zoltán műszakvezetőt és Tróbert Attila gasztronómiai értékesítési vezetőt, a Törley Pezsgőpincészet munkatársait avatták. Nekik degorzsálniuk kellett egy palackot (azaz a jégdugóba zárt üledéket kellett kilövetniük a zárókupak eltávolításával), és meg kellett állapítaniuk három mintából, melyik az imént degorzsált száraz ital.

 
Takács Orsolya degorzsál, majd kóstol

 
A lovaggá ütés pillanata

A pezsgőrend másnap este, az Oroszlános Udvarban ünnepélyes keretek között, díszes pezsgőrendi bársonykabátba öltöztette és taggá avatta Takács Orsolyát, az olimpiai női vízilabda-válogatott kerületi tagját is. A rend rituális italát, a kereskedelmi forgalomban nem kapható Törley Extra Cuvée-t a pezsgőrend tagjaként Szabolcs Attila polgármester adta át a sportolónak.

Mindhárom avatáson a Szent Kristóf Régizene Együttes közreműködött.