Ugrás a tartalomra

Nívós kulturális eseményekkel nyílt meg a borfesztivál

2010. szeptember 04. szombat
Szeptember 3-án délután négy, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál hagyományaihoz méltó kiállítás és este egy forró hangulatú nyitóhangverseny köszöntötte a rendezvénysorozatot.
Nívós kulturális eseményekkel nyílt meg a borfesztivál

A Mészáros László Képzőművészeti Egyesület kollektív kiállítása Egy pincényi történelem, egy pincényi kultúra címmel nyílt a Záborszky Pincészetben.

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő kerületi alkotóközösség nevében Hajas László szobrászművész köszöntötte a megjelenteket, majd Szabolcs Attila polgármester méltatta a Záborszky Pince falain és a posztamenseken kiállított festményeket, szobrokat. Köszönetet mondott a Podmaniczky-díjas házigazda, Békési Imre mecenatúrájáért és megemlékezett az egyesület nemrég elhunyt, megbecsült alkotójáról, Munkácsy Károly szobrászról, aki a kerület díszpolgára is volt.

A kiállítás a fesztivál ideje alatt naponta 10-től 16 óráig látogatható.

A Lics Pincészetben a Velencei-tavi Művészbarátok Köre A Velencei-tó művészszemmel című tárlatának megnyitójával vette kezdetét a fesztivál.

Lics László tulajdonos üdvözlő szavai után a polgármester köszöntötte a házigazdákat, az alkotókat és a megjeleteket, majd Garbóci László helytörténész adott bővebb áttekintést a tárlatról és a borász Lics család művészetpártoló tevékenységéről.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 4-én, szombaton 11 és 21 óra között, illetve szeptember 5-én, vasárnap 10 és 21 óra között.

 

A Törley Pezsgőpincészetben Csegöldi Erika textiltervező és Koloncsák Magdolna ötvösművész Titkok, szeretők, női budoárok című, valamint az Artér Művészeti Egyesület Kőtermések 2010 című tárlata nyílt meg.

Mindkét kiállítás ingyenesen megtekinthető a pincészet nyitvatartási ideje alatt, valamint a fesztivál után szeptember 17-éig, munkanapokon 10-től 18 óráig.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is teltházas volt a Klauzál Házban a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje, a XXI. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál nyitóhangversenye, amely igazi fesztiválhangulatot teremtett: Erkel Hunyadi-nyitánya, Ravel Bolerója és Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve a műfaj slágerdarabjainak számítanak.

Szabolcs Attila polgármester hivatalosan is megnyitotta a fesztivált, majd Hollerung Gábor karnagy köszöntötte a megjelenteket, a külföldi vendégeket és a fesztivált.

Az eseményeken a polgármester, Németh Zoltán alpolgármester, országgyűlési képviselő, Karsay Ferenc alpolgármester, Tevanné dr. Südi Annamária jegyző, a Polgármesteri Hivatal több vezetője, számos önkormányzati képviselő, díszpolgár, valamint a Barótról, Bonnból és Varsóból érkezett testvérvárosi küldöttségek is jelen voltak.

További képek a fesztivál honlapján láthatók.