Ugrás a tartalomra

A munkahelyek védelmében

2013. január 29. kedd
A Budaval Papírfeldolgozó Zrt. és a Bakosfa Kft. közel ötven főt foglalkoztat a kerületben.
A munkahelyek védelmében

A növekvő vállalkozói terhek ellenére sem kellett a dolgozóik számát csökkenteni, sőt"Ś A józanság, a következetesség, és számos jó ötlet, fejlesztés segít talpon maradni, fejlődni. Segítséget nyújthat a munkahelyvédelmi akcióterv is.

A munkahelyvédelmi akcióterv kibővítését 2012 októberében fogadta el az Országgyűlés. Ennek köszönhetően újabb adókedvezményeket vehetnek igénybe a vállalkozások: a huszonöt év alattiak, az 55 év felettiek, a kisgyermekesek, a tartós álláskeresők, valamint a szakképzetlen munkaerő alkalmazása esetén.

A Bakosfa Kft. Borkő utcai székhelyén asztalosüzem és barkácsüzlet is várja a vásárlókat. A családi vállalkozás koordinálja az Ezermester hálózatot, emellett egy biztonságtechnikai részlegük is van.

A munkahelyvédelmi akcióterv keretében eddig is foglalkoztattak már csökkent munkaképességű dolgozókat. Négy kisgyermekes édesanya is dolgozik náluk, akik után adókedvezményre jogosultak.

- ??dvözöljük a kormány törekvését. Hiszen ha azt nézzük, hogy a világ népességének fele 25 évnél fiatalabb, akkor nagyon fontos, hogy ez a réteg mielőbb termelésbe tudjon állni - fejtette ki lapunknak Bakos Miklós, a cég tulajdonosa. - Cégünknél három pályakezdő fiatal is dolgozik, közmegelégedésre. Valamint tíz ötven éven felüli is, akiktől megtanulhatjuk, mennyire megbecsülik munkahelyüket. Ennek a korosztálynak az említésekor csak azt hangsúlyozzák, hogy informatikai tudásuk gyenge, nyelveket nem beszélnek. Arról viszont soha nem hallunk, hogy rendkívül szorgalmasak, lojálisak cégükhöz, tisztelettudók, megbízhatók és példamutatók. Jó ötletnek tartjuk az ő támogatásukat is, mert az idősebbek értékei más cégeknek is előnyére válhatnak - tette hozzá Bakos Miklós.

A cég együttműködik a KézenFogva Alapítvánnyal. Az egyik csökkent képességű dolgozójuk a szervezet közvetítésével került a műhelybe.

Néhány száz méterrel arréb, a Gyár utcában működik a Budaval Zrt., amely két évvel ezelőtt nyitotta meg vadonat­új üzemének kapuit. Az 1995 óta magyar tulajdonban lévő gyárban 2011-ben negyvenöt fő dolgozott, mára ez a létszám ötvenegyre emelkedett.

Reszegi László kereskedelmi igazgatótól megtudtuk: az alkalmazottak száma a munkahelyek megtartására vonatkozó állami segítségnyújtástól függetlenül növekedik, a munkatársak leginkább középkorúak és szakképzettek. A munkahelyvédelmi akcióterv csak kismértékben érinti a céget. - Nem olyan embereket alkalmazunk, akik esetében ez a program megvalósítható. Ha munkanélkülieket, például a bezárt papírgyárak dolgozóit alkalmaznánk, igénybe tudnánk venni a kedvezményeket, de ez még csak kezdetlegesen van jelen a cég profiljában - közölte a cégvezető. Mint elmondta: mozgássérültet, illetve leszázalékolt munkaerőt próbálnak alkalmazni, de közöttük nagyon nehéz megfelelő dolgozót találni. ?ket például csomagolási feladatokra tudják felvenni.

A Budavalnál 2012-ben nemcsak a dolgozók számát növelték, hanem a béreket is. A terjeszkedés ütemét jól mutatja, hogy idén Prágában nyitják meg leányvállalatukat.