Hírek

Megnyílt a nagytétényi hulladékudvar
Átadták a több mint 80 millió forintból kialakított, az ország minden eddiginél korszerűbb, komplex szolgáltatásokat nyújtó hulladékudvarát július 4-én Nagytétényben.
2012-07-04

Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen mérföldkőnek nevezte a társaság tizenhatodik hulladékudvarának átadását. A minden uniós előírásnak megfelelő telepen csütörtöktől minden típusú hulladékot le lehet adni - a festékanyagok kivételével, utóbbiakra az év végétől lesznek meg a hatósági engedélyek. A konténerek elrendezése is praktikus, mondta a vezérigazgató, aki szólt arról is, hogy az udvar a szelektív hulladékgyűjtés egyik lépcsője, amely segíti az energetikai továbbhasznosítást.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes arról beszélt, a város vezetői célként tűzték ki a közszolgáltatások megerősítését, emiatt hozták létre a Budapesti Városüzemeltetési Központot (BVK). ?lláspontja szerint az új modell hatékonysága egyértelmű, az FKF Zrt. szakmai irányításával futó projektek pedig még nagyobb változásokat hoznak. A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a főváros csaknem 5 milliárd forint értékű, uniós támogatású beruházásra készül, amellyel Budapest egész területén át tudnak térni a komplex szelektív hulladékgyűjtésre. Szólt arról is, hogy a nagytétényi, több mint 80 millió forintból kialakított udvar mellett további hármat hoznak létre a fővárosban.

 

Szabolcs Attila polgármester (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a hulladékudvarért. A lakosság eddig gyakran nem tudott mit kezdeni a lakásfelújításkor keletkező sittel, így a törmeléket többnyire a külső területeken, erdős részeken rakták le. Az illegális lerakóhelyek felszámolására a kerület évente több mint 20 millió forintot költ - fűzte hozzá. A polgármester arról is beszámolt, hogy a kerületben élők évente négyszer ingyen vihetnek a telepre olyan hulladékot, amelynek leadásáért egyébként fizetniük kellene. Évente háromszor lomokat, egy további esetben pedig legfeljebb öt autógumit adhatnak le térítésmentesen.

Németh Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő, a párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem kiemelt állomásnak nevezte az udvar átadását, véleménye szerint az egész dél-budai régió szempontjából fontos a beruházás. A képviselő kiemelte, hogy az udvar munkahelyeket is teremtett a kerületben.


Szabolcs Attila, Klug Lajos, György István és Németh Zoltán

A nagytétényi hulladékudvar lehetőséget kínál arra, hogy környezettudatosan válhassunk meg a háztartásukban keletkező csomagolási, illetve veszélyes hulladékoktól. A Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. (FKF) üzemeltetésében Budapesten ez a 16. hulladékudvar, ahol a lakosság leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladékait. A hulladékudvar zárt telephely, ahol a hulladékok megfelelő elhelyezését szakképzett személyzet felügyeli.

A szilárd burkolattal ellátott felületen felállított, zárt tárolók úgy vannak kialakítva, hogy azokat gépjárművel jól meg lehet közelíteni. A hulladékot a látogató maga helyezi a konténerekbe, az udvarkezelők ebben szükség esetén segítenek. Az elhelyezett anyagokat az udvarban átmenetileg tárolják, majd az előírásoknak megfelelően újrahasznosításra, feldolgozásra, illetve a veszélyes anyagok egy részét ártalmatlanító helyre szállítják.

Ingyenes kuponok a kerületieknek

Az FKF Zrt. a XXII. kerületi lakosok számára háztartásonként 4 db kupont biztosít, a tájékoztató anyagokhoz hasonlóan, a postaládákba kézbesítve. A kuponokból 3 db lom, 1 db pedig gumiabroncs térítésmentes leadására jogosítja fel a felhasználókat. A kuponok 2013. január 31-ig használhatók fel, kizárólag a Nagytétényi út 341-343. szám alatt található hulladékudvarban.

Egy lomos kuponért maximum 1 mÂ? lomot, egy gumiabroncsos kuponért pedig maximum 5 db gumiabroncsot (max. 22""-os gépjármű-, vagy motorkerékpár-abroncs) lehet leadni. Ha a leadott lom ill. gumiabroncs mennyisége nem éri el a kupon által biztosított lehetőséget, akkor a maradvány később már nem használható fel.

A lomok térfogatának mérését a hulladékudvar munkatársai végzik. A kuponok felhasználását követően már fizetni kell a lom és gumihulladékok leadásáért.

Helyszín: 1225 Budapest, Nagytétényi út 341-343.
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig: 8-tól 20 óráig, vasárnap zárva.
Az ügyfélszolgálat elérhetősége (Kék szám):
06-40-353-353
06-40-FKF-FKF

Forrás: alternativenergia.hu, nemethzoltan.hu
Fotók: Papp Tibor