Ugrás a tartalomra

A magyar jégkorong legendája 90 éves

2011. június 17. péntek
Pásztor György a sportág nagyjait tömörítő Hírességek Csarnokának tagja bízik benne, hogy a magyar hoki megőrzi lendületét. Isten éltesse Gyuri bácsi!
A magyar jégkorong legendája 90 éves

Pásztor több mint negyven élvonalbeli világbajnokságon volt jelen, de mind közül kiemelkedik a 2009-es: a magyarok akkor játszottak hetven év kihagyás után ismét a legjobbak között.

""A 2008-as feljutás és a 2009-as vb-szereplés maga volt a csoda. Azóta sem láttak olyat, hogy egy ország viszonylag rövid idő, egy évtized leforgása alatt a harmadik vonalból az élmezőnybe küzdje fel magát. A nemzetközi szövetség vezetői azóta is ezt emelik ki, ha szóba kerül a magyar hoki"" - mondta Pásztor György, aki 1933-ban jegyezte el magát a jégkoronggal a Városligetben.

A magyar szövetség tiszteletbeli elnöke játékos-pályafutását követően edzőként, majd megszámlálhatatlan funkcióban sportvezetőként dolgozott, illetve dolgozik a magyar hokiért. 1959 és 1982 között Magyarországot képviselte a nemzetközi szövetség kongresszusain, ezt követően pedig - 1994-ig - a szervezet elnökségének tagjaként tevékenykedett. Emellett nem kevesebb mint 23 éven át vezette a nemzetközi testület orvosi bizottságát. 2001-ben - Magyarországról elsőként - beválasztották az Nemzetközi Jégkorong Szövetség halhatatlanjainak sorába.

Pásztor György kitért arra is, hogy nemcsak a pályán, hanem azon kívül is volt egy fontos momentum, ami örökké emlékezetes marad számára: tavaly Kolbenheyer Zsuzsanna a legtöbb szavazatot besöpörve bekerült az IIHF vezető testületébe.

""Ez legalább akkora szó, mint amikor a fiúk az A csoportba feljutottak, csak éppen a sportdiplomácia területén. Persze bízom benne, hogy a férfi- és a női válogatott még hoz sikereket. Többször is csak egy hajszálra voltunk a bravúrtól, de ahogy mondjuk a szlovénoknak sikerült kijutniuk az olimpiára, úgy egyszer nekünk is sikerülni fog"" - tette hozzá a remek egészségnek örvendőy újabb kapaszkodót jelent.