Ugrás a tartalomra

Elfogadták a 2013-as költségvetést

2013. március 01. péntek
Többlettel tervezhet az önkormányzat. Karsay Ferenc alpolgármester leszögezte: az önkormányzat gazdálkodása stabil és likvid. A többlet több mint 322 millió forint.
Elfogadták a 2013-as költségvetést

Jelentős mértékben átalakult az év elejétől az önkormányzatok feladat-ellátásának rendszere, többek között a hatósági bevételek egy része átkerült az újonnan kialakított Kormányhivatalokhoz, valamint az iskolák fenntartását átvette a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ. Emiatt az idei tervezett bevételi források 7 milliárd 537 millió 59 ezer forintra csökkentek, mely 15,1 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben előirányzott összeg.

A költségvetési kiadások tervezett összege 7 milliárd 215 millió 55 ezer forint, így tehát az előző évekhez hasonlóan költségvetési többlet keletkezik, mely 322 millió 4 ezer forint, mindezt a finanszírozási kiadások teljesítésére fordítják.

Bár január elsejétől már nem az önkormányzat a fenntartója az iskoláknak, a nyári napközis táborok és a Balatonakaliban működő táborok finanszírozását a szokott módon továbbra is biztosítja. Külön figyelmet kapott a balatoni üdülőhely, amelynek felújítására első lépésben közel 30 millió forintot fordít Budafok-Tétény.

Karsay Ferenc - a kerület gazdálkodásáért is felelős - alpolgármester felszólalásában megjegyezte, az önkormányzat gazdálkodása stabil és likvid, de minden támogatásnak örülnek és megköszönik.

Staudt Máté (Jobbik) képviselő örömmel nyugtázta, hogy idén a tervezett földeladások mértéke a 2012. évinek csupán a töredéke lesz.

Dankóné Hegedűs Jolán (MSZP) kifejtette: nem tartja jónak, hogy az önkormányzat hitelállományának negyven százalékát átvállalja az állam, mert szerinte ezzel az ország lakói rosszul járnak.

A költségvetést végül 14 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el.

A képviselők ezt követően újabb napirendeket tárgyaltak, így többek között elfogadták a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola működésére irányuló támogatási hozzájárulásról szóló határozati javaslatot is.

A testület egyhangúlag voksolt az OVI-Foci, Ovi-Sport program elfogadása mellett. Ennek értelmében idén a Leányka Tagóvoda udvarán foci pálya épül, az élő futball-legenda, Buzánszky Jenő által létrehozott alapítvány közreműködésével.

Az ülésen február hónap képzőművészét, az orosz származású Kubászova Tamara szobrászművészt köszöntötték, aki pontosan 50 évvel ezelőtt költözött Magyarországra, és évtizedek óta a kerület lakója.

Zárt ajtók mögött szavazott a testület a kerületi díjakról és kitüntetésekről, melyeket március 15-e alkalmából adnak majd át Budafok-Tétény kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárainak.

Laczkovich Eszter

Fotók: Soma