Ugrás a tartalomra

Kisiskolásokat is zaklattak a szabadságharc után Budafokon

2013. február 21. csütörtök
A Kádár-kori elhárítás nem kímélte a gyereket sem
Kisiskolásokat is zaklattak a szabadságharc után Budafokon

Kilenc-tizenegy éves (negyedik, ötödik, hatodik osztályos általános iskolás!) gyermekeket sem kímélt az 1956 utáni kommunista megtorló hálózat Budafokon - tudta meg lapunk. A Városházi Híradó birtokába jutott dokumentumok tanúsága szerint egy K. József nevű besúgó jelentései alapján 1957. február 10-én Budafok három iskolájából gyűjtöttek össze egy úgynevezett "fegyverrejtegető" csoportot.

Húsz (kilenc, tíz és tizenegy éves) általános iskolást állítottak elő a rendőrségen és vallatták őket, hogy ismerjék el: fegyvereket rejtegettek, illetve röpcéduláztak. A Kádár-rendszer Belügyminisztériumának XXII. kerületi politikai alosztálya "Internáltak" címmel nyitott vizsgálati dossziéjából az is kiderül, hogy a fent említett húsz kiskorú diák mellett még tizenhat kisiskolást is becitáltak a rendőrségre azt állítva, valamikor ők is rendelkeztek fegyverrel, illetve lőszerrel, de ezeket "eldobálták."

A Hajdu Pál rendőr őrnagynak írt napi felderítő jelentésben a következő szöveg szerepel: "Jelentem, hogy 1957 február 10-én Budafokon fegyverrejtegető gyerekeket derítettünk fel. Az eddig felderített szálak azt mutatják, hogy Budafok mindhárom iskolájában egy-egy fegyverrejtegető gyerekcsoport működött. /9-11 évesig/ Az alant felsorolt 20 kiskorú gyermeket állítottuk elő és hallgattuk ki..."

Lapunk következő számából megtudhatják, a "felderítés" miként folytatódott, és hogy mi lehetett a szerepe a titokzatos "Jani bácsinak". Kérjük továbbá, hogy ha valaki információkkal rendelkezik az ügyről, jelezze szerkesztőségünknek! Köszönjük!