Ugrás a tartalomra

Budakeszin is lobog a székely zászló

2013. március 04. hétfő
Budakeszi Város Önkormányzata is csatlakozott azokhoz a településekhez, amelyek â?’ székely testvéreink iránt érzett szolidaritásuk és összetartozásuk jeleként â?’ kitűzték a székely zászlót
Budakeszin is lobog a székely zászló

Az eseményre a mára világszerte terjedő akció egyik kezdeményezője, Szabolcs Attila polgármester is meghívást kapott.

Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének - nem derék ember"" - idézte gróf Széchenyi Istvánt dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia - "Bár én nem vagyok se erdélyi, se székely, Egerben születettem, és Budakeszin élő magyarként kiemelten fontosnak tartom az önkormányzatok ezen kezdeményezését. Városunk számára több szempontból is kiemelt jelentőségű ez a lépés. Egyrészt budakeszi központtal működik a Budakörnyéki Székelykör, mely számos környező település székelységét fogja össze, így a budakeszieket is, akik városunk megbecsült polgárai. Másrészt Székelyföld szívében van Csíkszereda* városa, mellyel hosszú évekre visszanyúló, és tavaly újra virágzásnak indult testvérvárosi kapcsolatokat ápolunk"" - mondta a polgármester asszony.

A szívet melengető műsor első fellépője Kovács Krisztina volt, aki Korondról érkezett és Kárpáti Piroska "??zenet Erdélyből"" című költeményét szavalta el. Vesztergám Miklós tárogatóművész Kalocsáról érkezett az ünnepségre, a kis teret betöltötte a "Zúg a fenyves a Hargitán"" című dal hangja.

Bege Atilla, a Budakörnyéki Székelykör elnöke beszédében a székelyzászló kitűzését a 2004-es népszavazással vetette össze, azzal a csalódottsággal, kiábrándultsággal szemben, amit akkor az erdélyi magyarok, székelyek kénytelenek voltak elviselni, most a székely testvérek mellé állunk és biztosítjuk őket szolidaritásunkról. Köszönetet mondott Budakeszinek, hogy felvállalta a székelyek zászlaját - ez nemcsak gyógyír a székelyek lelkének, hanem üzenet, hogy a magyarság nem mondott le testvéreiről. Elmondta, hogy a történelem folyamán a magyar nemzet mindig számíthatott a székelyekre és sohasem csalódott bennük. Beszédét a székelyek ősi jelmondatával zárta: ""Életünket és vérünket hitünkért és magyarságunkért, Ámen!""

Az ünnepségen részt vett Dr. László Lajos, a Székelyföldért Társaság titkára is, aki felhívta az egybegyűltek figyelmét a március 10-i román nagykövetség előtti Székelyföld Autonómiájáért szimpátia tüntetés fontosságára.

A műsor következő szereplője Jánosi Attila tánctanár volt, aki feleségével fergeteges székely verbunkos táncot adott elő.

Ambrus András bácsi, a Budakörnyéki Székelykör 88 éves tiszteletbeli elnöke, Gyergyóalfaluból származó színész és író előadásában Reményik Sándor "Nagy magyar télben"" című versét hallgatta meg a szép számú közönség.

Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere üdvözölte a Budakeszi Önkormányzat döntését és beszámolt kerülete kezdeményezéséről, mellyel a magyarországi településeket segítik a székelyzászló beszerzéséhez. Az ő kerületében tűzték ki hazánkban először a szolidaritás jeleként a székely zászlót.

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony Bege Atilla elnök úrral együtt húzta fel a lobogót a magyar és a budakeszi zászló mellé. A zászlófelvonás után az egybegyűltek elénekelték a székely himnuszt.

Az ünnepséget követően a Székelykör és a Keszi ?jászok tagjai a Keceli Borozóban tartottak nótaestet Vesztergám Miklós tárogatóművész kíséretében.

Forrás: budakeszi.hu