Ugrás a tartalomra

Megemlékezés a Klauzál-szobornál

2013. március 11. hétfő
Március 10-én új helyszínen, a tavaly tavasszal átadott egész alakos bronzszobornál tartotta rendezvényét a Klauzál Gábor Társaság. Az önkormányzat nevében Zugmann Péter alpolgármester helyezett el koszorút.
Megemlékezés a Klauzál-szobornál

Dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke névadójuknak az 1848-as forradalom előtt, alatt és után betöltött szerepét méltatta. Elmondta még, hogy a régóta tervezett, és civil összefogás eredményeképpen felállított szoborra társaságuk most kapta meg a használatbavételi engedélyt, így egyúttal ezt is ünneplik.

Ezt követően Vaskó Zsolt és Fehérváry Lilla ´48-as katonanótákat adott elő, pásztorfurulya-, magyar kecskeduda- és ütőgardon-kísérettel teremtettek korabeli hangulatot.

"Nemzetiségek a szabadságharcban" címmel dr. Szász Erzsébet, a Kempelen Farkas Gimnázium történelemtanára tartott megemlékezést. Rámutatott, hogy az "oszd meg és uralkodj" elv alkalmazása nyomán a nemzetiségek mindig csak egymás ellen hangolódtak, holott a hasonlóságok, a kárpát-medencei közös értékek keresése visz csak előre.

Az ünnepség zárásaként Klauzál Gábor szobra elé a következő intézmények és szervezetek képviselői helyezték koszorújukat: a Klauzál Gábor Társaság, a Budatétényi Polgári Kör, Budapest XXII. kerület Önkormányzata, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ, és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége.