Ugrás a tartalomra

Élsportolóból államtitkár

2013. március 12. kedd
Czene Attila olimpiai úszóbajnok, két világbajnoki és három Európa-bajnoki ezüst-, valamint négy világbajnoki bronzérem birtokosa a Klauzál Ház meghívásának tesz eleget február 21-én.
Élsportolóból államtitkár

A sokszoros magyar bajnok, aki immáron majdnem két éve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára, délután öt órától lesz a vendége a Klauzál Gábor Művelődési Központnak. Czene Attilával a sportról és a munkájáról beszélgettünk.

- Olimpikonként került vezető pozícióba. Miért előnyös, ha egy élsportoló a sportpolitikáért felelős államtitkár?

- Úgy gondolom, azért jó választás élsportolót, főleg egy olimpikont helyezni vezető politikai pozícióba, mert az ilyen ember folyton a maximumra törekszik. Én is ezt teszem, azt a célt tartom szem előtt, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam.

- Számított a felkérésre?

- Teljesen váratlanul ért. Majdnem annyira, mint amikor olimpiai bajnok lettem, de mindig is sportdiplomata szerettem volna lenni, és ilyesmiről szól az államtitkári munkám is: lobbizni, diplomatikusan érvényesíteni az akaratunkat. A tavalyi EU-elnökség remek lehetőséget nyújtott ennek gyakorlására. Amikor idelátogattak a külföldi sportminiszterek, európai politikusként a kontinens sportját kellett képviselnem, de a lengyel elnökség alatt is részt vettem és a mostani dán elnökség alatt is részt veszek minden sportot érintő értekezleten, ahol a magyar érdekeket képviselem. Ez igazi sportdiplomáciai feladat. (folytatás a 4. oldalon). ?ľ

- A 2013-as birkózó-világbajnokság helyszíne Budapest lesz. Megfelelünk az elvárásoknak?

- A Magyar Birkózószövetség többek között 2005-ben, a Papp László Budapest Sportarénában már rendezett nagyon sikeres, a Nemzetközi Birkózószövetség által is elismert világbajnokságot. Fontos megjegyezni, hogy 2013-ban a birkózó-világbajnokságon túl a vívó-világbajnokságot és a dzsúdó Európa-bajnokságot is Magyarországon rendezik, amely mutatja hazánk jó nemzetközi megítélését a világversenyek rendezése terén.

- A felsőoktatási rendszerben intézményi keretek között kívánnak szervezni sportfoglalkozásokat. Hogyan képzelik ezt megvalósítani?

- Az egyetemi-főiskolai sport, ezen belül a versenysport és a szabadidősport rendszerét évtizedek óta a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség működteti, koordinálja. Ez az egykor virágzó, mára azonban leépült versenyrendszer fejlesztésre szorul. A jövőbeni feladatunk a testnevelői, szakedzői, szaktanácsadói támogatás fenntartása, folyamatos modernizálása, mert ezek olyan szolgáltatások, amelyekkel biztosíthatjuk a rendszeres testedzés kereteit. Nagyszerű lehetőség bevonni az utánpótlás területén dolgozó hazai szakedzői állományt a felsőoktatási testnevelői feladatok ellátásába. ͍gy számtalan tehetséges edző főállásban is a sport területén dolgozhatna ahelyett, hogy a délutáni edzések előtt kereset-kiegészítésként a sporttól távol eső munkát vállal.

- Ön többdiplomás, nyelveket tudó ember. Jellemző, hogy az élsportolók az élet egyéb területein az átlagosnál jobban megállják a helyüket?

- A sport tényleg az életre tanít. Küzdeni, kitartani a nehézségek közepette is, megtapasztalni, hogy a siker nem jön magától. Komoly teljesítményt kell letenni azért, hogy elérjük, amit szeretnénk; csapatban, társak segítségével dolgozni, túljutni a problémákon, megoldani a kezelhetetlennek tűnő konfliktusokat és felülemelkedni a sérelmeken. Ez mind olyan élmény, amit nem cserélnék el semmiért sem. Sosem bántam meg, hogy szüleim 5 éves koromban egy véletlen "vízi baleset" folytán úgy döntöttek, jobban járunk, ha levisznek az uszodába és megtaníttatnak úszni. Olyan környezetbe kerültem, olyan sok - az élethez nélkülözhetetlen - tapasztalatot szereztem, ami sokat segít a sportolói pályafutás befejeztével is.