Ugrás a tartalomra

Zene, színház, történelem és bor

2013. március 12. kedd
Szörényi Leventét régóta foglalkoztatja népünk múltja, történelmünk, nemzetünk kulturális értékeinek megőrzése
Zene, színház, történelem és bor

Hosszú ideig csak a zene eszközeivel nyúlt a témához, ám egyre gyakrabban ragad tollat, hogy kérdéseit, következtetéseit, gondolatait papírra vesse. "Lehetetlen felsorolni azokat a könyveket, tanulmányokat, amelyek az évek során segítettek a munkámban. A krónikákban fellelhető zavaró kérdésekre próbálok lehetséges választ adni, hogy a mai kor magyarsága esetleg levonhassa ebből a megfelelő tanulságot." - fejtette ki lapunknak a zeneszerző, aki manapság borászként is sikeres. Hamarosan a Klauzál Házban tart előadást Szörényi Levente beatzenész és zeneszerző. Ezúttal a magyarság történelme lesz a vezértéma.

- Neve az emberek többségének egyet jelent a beatzenével, a lázadással, az Illés zenekarral és a Fonográf együttessel, vagy az István, a király című rockoperával. Május 14-én azonban Színház és történelem címmel tart előadást a budatétényi Klauzál Házban. Miről hallhatunk? Színházról, történelemről, vagy a 2008-ban ezzel a címmel megjelent könyvéről?

- Az előadás nem az azonos című könyvet mutatja be, éppen fordítva: a díszes megjelenésű kiadvány tartalmazza az előadáson elhangzó gondolatsort, az azt illusztráló képeket, a színpadi művek videorészleteit. Miután nem könnyű minden fontos történelmi adatot az előadás során fejben rögzíteni, ebben segít a könyv, ha valaki igényli. Otthon, a polcról levéve a kötetet, mindenki utána tud olvasni az adatoknak. Az előadás során igyekszem ismertetni a bemutatott színpadi művek - István, a király, Veled, Uram!, Árpád népe - történelmi hátterét, felfejteni bizonyos anomáliákat és rávilágítani az ellentmondásokra.

- Három könyve jelent meg, majd nemrégiben egy negyedik, a Legendák és Valóság a Pilisben című kötet is napvilágot látott. Ennél a műnél társszerkesztőként szerepel. Kiknek ajánlja ezt a Sashegyi Sándor kéziratos hagyatékából készült válogatást?

- Ahogyan az a könyv hátoldalán olvasható: "Mindazoknak, akik úgy vélik, hogy még keveset tudnak, és azoknak is, akiknek meggyőződése, hogy már mindent tudnak."

- 2000 óta a Holdvilág-árok Alapítvány égisze alatt ön is foglalkozik kutatással. Mit jelent önnek a Pilis?

- Mindenekelőtt egy csodálatos tájegységet, de hasonló szépség sokfelé látható a világban. A Pilist a titkai teszik különlegessé, a nehezen megfejthető összefüggések.

- Élete nevezetes évszámainak ön is azokat tartja, amelyeket az úgynevezett "nagyközönség"?

- Nem tiltakozom a legendagyártás ellen, hiszen egy közismert ember élete (múltja) egyre kevésbé mondható a sajátjának. Csak reménykedni lehet abban, hogy a későbbi időkben ez a legendárium nem esik messze a valóságtól. A többi évszám és esemény már személyes, kezdve az első nagy szerelemtől a mind ez idáig egyetlen unokám megszületéséig és sok örömet hozó fejlődéséig.

- Díjait, kitüntetéseit nehéz lenne felsorolni, fél évszázad szinte minden évére jut egy nagyobb elismerés. Egy ideje boraival is sikert arat, nedűi arany- és ezüstérmesek.

- Húsz esztendeje telepítettünk szőlőt a Balaton-felvidéken, de eredetileg nem terveztem, hogy ezzel foglalkozom. Az élet hozta így, és én meghajoltam a kihívás előtt. A borászat számomra több mint szórakozás, de kevesebb a profi működésnél.


Zenész, zeneszerző, régész, borász és író

Szörényi Levente 1945-ben született. 1965-ben az Illés zenekarral első díjat nyertek a Magyar Rádió amatőr vetélkedőjén, az 1968-as Táncdalfesztiválon pedig az Amikor én még kissrác voltam című dalért a fődíjon kívül még 5 díjat kaptak. 1974-ben megalapította a Fonográf együttest. 1983-ban mutatták be az István, a király című rockoperáját, és ugyanebben az évben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki. 1990 az első, 1996 a véglegesnek tervezett Illés-búcsúkoncert évszáma, és egyben első könyve megjelenésének éve. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, 1996-ban Magyar Örökség Díjjal. 2000-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkáját. 2005-ben voltak a legendás Illés zenekar 40 éves jubileumi koncertjei Csíkszeredán és a Sziget Fesztivál nulladik napján - immár tényleg búcsúelőadásokként. 2010-től Budapest díszpolgára, és ebben az évben búcsúzott el közönségétől Hattyúdal című koncertjével. A magyar történelemhez való kötődését is ekkor jutalmazták ?“pusztaszeren a Szer ??zenete Díjjal. 2011-ben Fonogram életműdíjban és Artisjus-díjban részesült.