Ugrás a tartalomra

Krónikások Trianonban

2013. március 12. kedd
Franciaországba, egyenesen Trianonba utazik tanítványaival Dévai Nagy Kamilla előadóművész, akit sokan az István, a király című rockopera legendás első előadásából ismerhettek meg az országban.
Krónikások Trianonban

A Magyarok Világszövetsége az első világháború utáni békedekrétum aláírásának helyszínére szervez emlékműsort, ahová több busszal szállítja az érdeklődőket. A Krónikás Zenedének, a művésznő egy autóbaleset után alapított magániskolájának szintén a világszövetség adhat helyet a jövőben.

- Magániskolája elég hányatott sorsú volt eddig. Miért? Igaz, hogy egy autóbaleset után nyitotta meg tizenhat évvel ezelőtt?

- Sajnos igaz. 1996-ban történt a balesetem, amely után két napig feküdtem kómában, majd tíz napig emlékezetkiesésem volt. Hat hónapig rehabilitáltak egy szanatóriumban, ahol újra meg kellett tanulnom járni, beszélni és gitározni is. A balesetben minden összetört, csak a gitárom maradt épen, sőt, el sem hangolódott! Ezt jó jelnek vettem. Ez is erőt adott ahhoz, hogy még abban az évben, bár mankóval sántikálva, de megnyitottam a Krónikás Zenedét.

- Iskolát nyitott az otthonában?

- Éppen ellenkezőleg. Eladtam a 120 négyzetméteres rózsadombi lakásomat, s körülbelül harmincmillió forintot költöttünk arra, hogy egy III. kerületi volt iskolaépületből bentlakásos zeneiskolát hozzunk létre. Sok határon túl élő magyar fiatalt is felvettünk. Kiadtunk 13 CD-t, de aztán kifogytunk a pénzből, mert soha sehonnan egyetlen fillér támogatást sem kaptunk. Hetven pályázatunkból összesen kettő nyert, egyszer útiköltségre, egyszer zongorahangolásra kaptunk némi pénzt. Végül a bérbeadó kirótt ránk egy többmilliós, vitatható fűtésszámlát, amit nem fizettünk ki. ͍gy aztán kilakoltattak minket. Azóta pereskedünk, eddig első fokon én nyertem. A bent lakó diákok albérletbe kerültek, az órák jelenleg a tanárok lakásán folynak.

- Miből működik most a Krónikás Zenede?

- A fellépések bevételeiből finanszírozom az oktatást. A Magyarok Világszövetségének felkérése is nagyon jól jött, így eljuthatunk Franciaországba, és a tervek szerint a jövőben próbatermet is kapunk a szervezet pesti székházában. Ennek nagyon örülünk, mert így újra zenei alkotó közösségek, zenekarok alakulhatnak a berkeinkben. Mint például az időközben befutott Misztrál együttes, amelyet Krónikás zenedések hoztak létre.