Ugrás a tartalomra

Zene, tánc, káprázat

2013. március 12. kedd
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén diplomázott 2008-ban. Gyermekként zongorázni, aztán szaxofonozni tanult. A szaxofon kapcsán kezdett megismerkedni a jazzel.
Zene, tánc, káprázat

Nagyon szereti a klasszikus zenét is, a mai napig tanul klasszikus éneket és klasszikus hangképzést, de a jazz az igazi műfaja. Jelenleg három zenekar tagja. Az első a 2005 óta működő Quartet, 2010 óta énekel a Bin-Jip Zenekarban, amely kísérleti elektronikus projekt, a legkisebb formációja pedig duó Gyémánt Bálinttal. A Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon még itthon hallhatjuk Harcsa Veronikát, aki a színpadon nemcsak énekel, hanem táncol is, aztán Brüsszelbe utazik egy mesterkurzusra.

- Hogyan tudja összeegyeztetni a sokféle zenei stílust és a zenekari próbákat, amelyeken énekel?

- Három zenekarnak vagyok most a tagja. Az első a 2005 óta működő Quartet, ez a legrégebbi zenekarom. Négy lemezünk jelent már meg, az utolsó tavaly májusban. 2010 óta létezik a Bin-Jip Zenekar, ami kísérleti elektronikus projekt, jelenleg trió felállásban működünk. A harmadik zenekar, amelyet jelenleg viszek, a legkisebb formáció: duó Gyémánt Bálinttal. Meglehetősen akusztikus megközelítésű, ez most a legújabb projektem, amin dolgozom. Olyannyira új, hogy a bemutatkozó lemezünket most készítjük. Mindig is egyszerre több helyen zenéltem, több formációnak voltam a tagja, és azt hiszem, számomra ez a természetes állapot, mert nagyon sokféle zenét hallgatok és sokféle zenét szeretek. Egy zenekaron belül az ember legtöbbször nem is tudja kiélni az összes álmát. Hogy a legegyszerűbb példát mondjam, egy akusztikus megközelítésű zenekarban nem stílushű elektronikus elemeket használni, de ez fordítva is igaz.

- Amikor a színpadon énekel, nemcsak a hangjával kápráztatja el a közönséget, hanem a mozgásával is. Ez mennyire tudatos kifejezés?

- A mozgás nagyon fontos a számomra, és együtt jár a zenével. Kiskoromban is táncoltam már. Jártam zeneiskolába, néptáncolni, majd később társastáncot tanultam. Nem lett belőlem táncos, ebben nem vagyok profi, de a mozgás szeretete megmaradt az életemben és a színpadon, ez teljesen természetesen, magától jön.

- Eddig húsz ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Melyik turné volt a legemlékezetesebb?

- Évenként változik, hogy például Európa mely területére jutok el gyakrabban. 2009 nyarán, amikor Nikola Conte olasz producerrel és a zenekarával turnéztam, Nyugat-Európában nagyon sok helyen léptünk fel. Idén a Quartettel Erdélyben voltunk, valamint Szlovákiában és Csehországban. Szeptemberben lesz Gyémánt Bálint gitárossal egy 16 állomásos szlovák és cseh turnénk. Tavaly a Quartettel Indiában jártunk, és ez legalább olyan meghatározó élmény volt, mint a japán turnénk.

- Rengeteg díjat, elismeréset kapott a fellépések után., Mi lesz a következő állomás?

- ?sztől nagy változás következik az életemben, ugyanis a Brüsszeli Királyi Konzervatórium jazz-ének szakára nyertem felvételt kétéves mesterképzésre, ahol David Linx lesz a tanárom. Nagyon készülök a brüsszeli korszakra, mind lelkileg, mind konkrét, praktikus dolgokban, hiszen annyi változást hoz az ember életében egy ilyen költözés.