Ugrás a tartalomra

Aki lenyűgözte Simándy özvegyét

2013. március 12. kedd
Mészáros János Elek, a Csillag születik tehetségkutató műsor győztese kilenc éve már járt Budafokon.
Aki lenyűgözte Simándy özvegyét

A Pezsgő- és Borfesztivál vendégeként lépett a közönség elé, ahogy majd szeptemberben is. Hogy mit hallunk tőle, arra csak ennyit mondott: "A hely szelleme, a program, ahová hívnak, meghatározza, mit éneklek. Falunapon, ahol az emberek lángost majszolnak, fagylaltot nyalnak, sokszor háttal a színpadnak, nem áriákat választok. Más dalokat énekelek templomban és másokat egy olyan fesztiválon, ahol a pezsgő és a bor áll a középpontban, de az éneklésemmel mindig azt szeretném elérni, amit a mondabeli tövismadár: amíg énekelek, hallgasson el az egész világ, és Isten az égben mosolyogjon."

- Többször is elismerték különböző versenyeken énektudását és tehetségét, Simándy özvegyétől különdíjat is kapott. Ezek után mi késztette arra, hogy részt vegyen ezen a Csillag születik versenyen?

- A műsort sok ember nézi és kedveli, és én minél több embernek szerettem volna örömet szerezni. Az is érdekelt, hogy Magyarországon vajon azért nem népszerűek a magyar dalok, illetve a komolyabb műfaj, mert az embereknek nincs igényük erre, vagy csak kevesen közvetítik feléjük az igényesebb zenét, például az operaáriákat.

- Meglepte, hogy a közönség önt szavazta meg győztesnek?

- Azt sem gondoltam, hogy a verseny végéig eljutok. Egyszerű, paraszt családba születtem, az összes ősöm földműves ember volt, így természetesnek találtam, hogy én is ezzel foglalkozzam. A családban mindenkinek jó a hangja és szeret énekelni, ezért ezzel hosszú ideig nem törődtünk. Faluhelyen ezzel nem igazán lehetett semmit sem kezdeni. A tatai mezőgazdasági szakközépiskola kollégiumvezetőjének felesége figyelt fel először a hangomra, felkészített és benevezett egy megyei énekversenyre, ahol harmadik lettem. Az ezt követő sikerek ellenére agrármérnökként diplomáztam, majd talajtani szakmérnöki képesítést szereztem. 31 éves voltam, amikor az etyeki kórushoz kerültem, ahol azóta is énekelek. Akkor iratkoztam be az etyeki alapfokú művészeti iskolába, hogy tanuljak is arról, amit annyira szeretek. Hét éve Nádor Magda operaénekestől, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docensétől kapok órákat.

- Énekel operát, operettet, magyar nótát, népdalt, liturgikus énekeket. Melyik áll önhöz a legközelebb?

- Szerencsésnek érzem magam, hogy a hangom sok műfajhoz alkalmas, de a legnagyobb örömet az okozza, ha operaáriát énekelhetek. Verdi, Csajkovszkij, Puccini, Wagner műveit már annyiszor hallottam, hogy a dallam a fülemben van, igazából a szöveggel kell inkább megbirkóznom.

- Civil foglalkozását tekintve a Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatalának főtanácsosa, ám a munkaidő után szőlőt termel, bort készít, földet művel, állatokat etet.

- A telek, ahol lakom, fél hektár, ezen gazdálkodom. A terület már csak töredéke annak, amennyi a nagyszüleim idejében volt. Tyúkokat nevelek, a föld egy részén kukoricát termelek, van egy kis konyhakert is és 427 szőlőtőke. A présházat 1997 óta építem, remélem, lassan elkészül.