Ugrás a tartalomra

A népzene "fanatikusai" - Jókedvvel Jorgosszal

2013. március 12. kedd
A Balkán Fanatik producer párosa, Jorgosz és Lepe nem őrizni, hanem a napi kultúrájukba beépítve élni akarják a hagyományokat.
A népzene

Az elektronikus zenét jó lehetőségnek tartják arra, hogy a fiatalok is megismerjék zenei gyökereinket, megőrizve értékeinket a jövő számára. Koncertjük után a zenekar egyik alapító tagjával, Jorgosz Tzortzoglouval és Tréger Lili népdalénekessel beszélgettünk. ?“riási hangulatban, jókedvvel és felszabadultan ért véget a fesztivál első napja az Oroszlános udvarban. A Balkán Fanatik népes rajongótáborának nem lehetett oka panaszra. A népzenét az elektronikus zenével elegyítő, sokak által a legjobb elektro-etno együttesnek tartott csapat a tőle megszokott zajos sikert aratta.

- Mondhatjuk, hogy 2012 a Balkán Fanatik éve?

Jorgosz: - Most kóstolgatjuk a sikeres vonalat. Nyáron sok településen jártunk, felléptünk a VOLT fesztiválon, a Pannónia Fesztiválon, a Hegyalja Fesztiválon és most a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon is. A média segített hozzá minket ahhoz, hogy ilyen sok helyre hívjanak. A média nélkül sajnos ma már nincs siker, akármekkora tehetség vagy, és akármekkora álmaid vannak, nem tudod azokat megvalósítani.

- Melyik korosztálynak zenél a Balkán Fanatik?

Lili: - Ki a célközönségünk? Azt gondolnám, hogy a fiatalok. Igazából meglepett, hogy a mai koncerten hetvenévesek is tomboltak, táncoltak és élvezték a zenénket.

- Tavaly jelent meg a zenekar negyedik albuma, nemrég pedig az Egy feles, két feles, te leszel az ágyasom című nótával rukkolt elő a csapat.

Jorgosz: - Ez egy műdal, ahol az énekben Weöres Sándor gyűjtéséből használtuk fel az eredeti szöveget. A népdal mindenkié, annak dallamát szabadon alakíthatjuk, úgy dolgozzuk át, ahogy az a mi zenei-képi világunkba beleillik. A szövegekhez azonban nem nyúlhatunk, de sokszor melléteszünk valamit, vagy próbálunk mi is hozzászólni. A rappelés szövege más. Ott az adott dalhoz készül a szöveg.

- A mai koncerten kevesebb látványosságban volt részünk, mint néhány korábbi fellépéseteken. Ennek mi az oka?

Jorgosz: - A MűPá-ban vagy a Pecsában, ahol szponzorok is segítettek és a gázsi is jó volt, több mint húszan is együtt léphettünk a színpadra. A "szerényebb" meghívásoknál, mint most is, a gazdagabb hangzás érdekében a hiányzó népi hangszereket a technika segítségével szólaltatjuk meg. ͍gy, ha látványban nem is, de hangzásban ugyanolyan jó a produkció. Az elektronikus zenéhez is óriási tudás kell. Lepe (Lepés Gábor), akivel létrehoztuk az együttest, ennek igazán nagy mestere.

- Az együttes nemegyszer ingyen is fellép. Támogatja a fogyatékkal élőket, a szegényeket, elesetteket"Ś

Jorgosz: - Ha hívnak, mi megyünk. Legutóbb Tordason jártunk, ahol csodálatosan bánnak a fogyatékkal élő emberekkel. Én az öcsém betegségén keresztül személyesen is átéltem a nehézségeiket, ezért bármikor szívesen zenélünk ilyen helyszíneken is.

Lili: - A zene ereje óriási. A koncerteken közvetlen kapcsolatba kerülünk ezekkel az emberekkel, és a zenénken keresztül próbáljuk átadni nekik a bennünk lévő szeretetet.