Ugrás a tartalomra

Pély Barna funk-rocker lett

2013. március 12. kedd
Pély Barna kissé késve érkezett a borfesztiválra. Az idegbecsípődéstől szenvedő énekest egyenesen a kórházból szállították a United tagjai az Oroszlános Udvarba, hogy rajongóit ne érje csalódás.
Pély Barna funk-rocker lett

A popsztár széken ülve is óriási sikert aratott a népszerű Fehér jaguárral és Keserű mézzel. A sokak által a Megasztár zsűrijéből megismert énekesről talán csak kevesen tudják, hogy jazzének szakon végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és ma már maga is tanítja az éneklést.

- Bluesénekesnek indult, ennek ellenére a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakán végzett.

- A főiskolán csak jazz- vagy klasszikus ének szakon lehetett diplomát szerezni, így bekerültem a jazz világába. Nem tartom magam jazzénekesnek, bár ezt a stílust is elég jó színvonalon művelem. Hozzám a blues és a funky áll a legközelebb. Hatodik éve tanítok a Kodolányi János Főiskola jazzének szakán, ott már kiegészült a jazz a popzenei képzéssel. A hallgatóimnak többfajta stílust oktatok, jazzt, bluest, funkyt"Ś

- Tanárként is keményen bírál, ahogy zsűritagként a Megasztárban tette?

- Igazából nem vagyok szigorú, csak reális. Mivel azonnal elkezdtem tanítani a Lauschmann Gyula Jazz Szakközépiskolában és színpadon énekelni, tudom, hogy milyen közegben mi működik. Egy félórás bulihoz vagy egy nagy koncerthez kevés, ha valaki viszonylag jól elénekel egy számot. Az énekeseknek olyan világhírű előadóművészeket kellene példának tekinteniük, mint Tom Jones, Chaka Khan, Carrie Murray vagy a nemrég elhunyt Whitney Houston. Nem azt mondom, hogy teljesen meg lehet őket közelíteni, de a profizmusukat, hozzáállásukat el kell sajátítani. Kritikáim általában ehhez kapcsolódnak, de ha szakmailag fogalmazok, akkor kevesen értik meg, ezért tartanak szigorúnak. Fontos, hogy az énekesek meghallgassák a náluk idősebbek és tapasztaltabbak véleményét. A Megasztárban úgy éreztem, én vagyok a tapasztaltabb és a legtöbb esetben az idősebb is, ezért azt gondoltam, nem olyan nagy baj, ha elmondom a véleményemet.

- A United frontembere, de játszik trióban, duóban, és közel egy éve szólókarrierjét is építeni kezdte.

- Elsősorban előadóművésznek érzem magam, nem tanárnak. Jó, hogy taníthatok, de a legfontosabb, hogy mint előadóművész kiteljesedjek. A United örök dolog, de van, ami ott nem megvalósítható, ezért alakult a trió, amiben a 70-es évek hardrock zenéjéhez hasonló funk-rockot játszunk. Azokat a zenéket ötvöztem, amelyeket gyermekkorom óta hallgatok, de nem akartam, hogy ezt a zongora vagy a fúvósok megzavarják. ?szinte és impulzív dologra törekedtem. A trióba viszont a Romhányi ?ronnal játszott "pop-jazz" nem fér bele, ezért vele duóban játszom. Azt gondolom, az ember akkor válik igazán hitelessé, ha abban nagyon jó, amiben önmaga.

- Az Eurovíziós Dalfesztiválra készült a pop-rockot és a népi zenei elemeket ötvöző Hangok a szívekért (Open Your Heart) című dal. A népzene is közel áll önhöz?

- Közel is áll, de kísérletnek is nevezhetjük ezt a dalt. Pál István "Szalonna" nagyon kedves ismerősöm, az ő népzenéhez való hozzáállása mindig is tetszett. Vele és Pál Eszterrel álltunk a zsűri elé, de sajnos nem mi jutottunk ki Bakuba. Régóta izgat a népzene és a rock fúziója, izgalmasnak tartom, és most végre volt alkalmam kipróbálni.