Ugrás a tartalomra

A királynő és a lovas

2013. március 12. kedd
A rengeteg éremtől lassan már nem fér be a lakásába Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok.
A királynő és a lovas

A huszonöt éves "kajakkirálynő" ötszörös világbajnokként az Európa-bajnokságon melegített Londonra, ahol ötszáz méteren négyesben és egyesben is aranyérmet szerzett. Az érmeket Berki Krisztián, a lólengés olimpiai bajnoka sem számolgatja már. Mint mondta: "Az eredményeket könnyű fejben tartani, mert ha elérsz egy bizonyos szintet, akkor az újságírók emlékeztetnek rá, mekkora ember vagy." Interjúnkból azt is megtudhatják, miért sírt gyermekkorában Berki, és hogy mi az igazi hajós szabadság.

- Hogyan válhat valakiből élsportoló?

Berki Krisztián: - A véletlenen múlt, hogy tornász lettem. A velünk szemben lakó tornaedzőnek köszönhetően már négy és fél évesen tornaterembe jártam. Eleinte sírva mentem edzésre és sírva mentem haza a nagy megterhelés miatt, a szüleim azonban minden nap vittek sportolni és az edzőm is nagyon jó volt, így ott tartottak a tornateremben. Évekig csak megismerkedni szerettem volna a tornasporttal, de tizenöt évesen rájöttem, látva Csollány Szilveszter teljesítményét a sydneyi olimpián, van olyan cél, amit el kell még érnem: küzdeni a végső célért, az olimpiai aranyért!

Kozák Danuta: - Több sportágat kipróbáltam, úsztam, kézilabdáztam, de a kajakozásban találtam meg azt, amire vágytam, a szabadságot. Egyedülálló élmény, amikor siklik alattam a hajó. Már gyerekkoromban is boldogan jártam edzésre, mert öröm volt beszállni a kajakba. Suli után egyből az edzésre rohantam, ahol megtaláltam a barátokat. Eleinte a társaság miatt jártam le, majd egyre fontosabbá váltak a versenyek, és rájöttem, számomra az olimpia a legfontosabb.

- Kik képviselhetik Magyarországot az ötkarikás játékokon?

Berki Krisztián: - Egy tornász a négyévente változó, de mindig bonyolult kvalifikációs rendszer alapján kerülhet ki az olimpiára. 2007-ben a stuttgarti vb-ről aranyéremmel kellett volna hazatérnem, az indulási jogot adott volna a pekingi olimpiára, de sajnos "csak" második lettem. Nem gondoltam volna, hogy életem első világbajnoki ezüstérmének nem tudok majd igazán örülni.

Kozák Danuta: - A kajakosoknál a vb-n szerzett kvóta számít, ez dönti el, hányan vehetünk részt az olimpián. A magyar versenyzők közül az evezhet az éremért, aki itthon mindkét válogató versenyen első lesz. Én arra vágytam, hogy egyesben szerezzek aranyérmet Londonban, és ez sikerült.

- Meddig lehet ezekben a sportágakban versenyezni?

Berki Krisztián: - Még két olimpia beleférhet az életembe, de a szervezet nem bírja sokáig ezt a terhelést. Ha váltanom kell, akkor is a sport közelében szeretnék maradni. Életem első Világkupa-aranyérmét Rio De Janeiróban nyertem, ezért már alig várom, hogy négy év múlva ugyanitt olimpiai bajnok lehessek.

Kozák Danuta: - Negyvenéves kor alatt még esélyes az ember. Amíg lehet, kajakozok, de én nem bíztam benne, hogy meg tudok élni a sportból, ezért az edzések mellett tanulni kezdtem. A Kertészeti Egyetemen már csak a szakdolgozat és az államvizsga van hátra, a többivel kész vagyok. Ha abbahagyom a versenyzést, azzal szeretnék foglalkozni, amit tanultam.