Ugrás a tartalomra

Ma minden mániámat kiélhetem

2013. március 12. kedd
A magyar blueszene koronázatlan királyát, Földes Lászlót üdvözölhettük november elején a Klauzál Ház színpadán, ahol a Hobóként ismert énekes Vadászat címmel adott koncertet zenésztársaival.
Ma minden mániámat kiélhetem

A Kossuth-díjas dalszerző az előadás kapcsán elárulta azt is, hogyan működött a cenzúra a Kádár-rendszerben, és miként oldották meg egy népszerű zenés előadás, a Vadászat című album alapján készült színpadi játék betiltását a nyolcvanas években.

- A Vadászat című dupla album a szocializmus időszakában készült. Nem okozott gondot a lemez kiadása?

- Az album megjelenése előtt maga Aczél elvtárs cenzúrázta a szöveget. Kivette Petőfi verseit, a Kutyák dalát és a Farkasok dalát, Faludyt, a Kex-dalt és az én szövegeimet is meghúzta. A Száműzött lovag című szám pedig csak úgy maradhatott benne, ha Deák Bill énekli, nem én.
Mivel második lemezünket, a Kopaszkutyát betiltotta a Hungaroton, bár a filmet tovább játszották, még egyszer ezt nem kockáztathatták meg. ͍gy tovább passzolták fölfelé. Színpadon is csak egyetlen alkalommal, 1984 karácsonyán, Szikora János rendezésében játszottuk a Budapest Arénában tizennégyezer embernek. Az előadás betiltását úgy oldották meg, hogy soha többé nem használhattuk a díszletet. Majdnem húsz év telt el, mire 2002-ben ismét közönség elé került, akkor Vidnyánszky Attila rendezésében, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban, 2006-tól pedig a debreceni Csokonai Színházban látható élőzene nélküli, színpadi változata.

- Mennyiben nyújt más élményt a közönségnek a Hobo és Bandája, mint megszűnése előtt a Hobo Blues Band?

- A Vadászat szerzőpárosa, Póka Egon és én ugyanúgy együtt játszunk ebben a bandában is. A Hobo Blues Band hagyományait visszük tovább kiegészítve azokkal a zenei, irodalmi és színházi elemekkel, amelyeket az a felállás már nem tudott befogadni. Olyan emberekkel játszom együtt, mint Póka Egon, ifj. Tornóczky Ferenc, Szakadáti Mátyás és Fekete Kovács Kornél, velük ma minden mániámat kiélhetem. Be tudom hozni József Attilát, Viszockijt, Faludyt vagy akár a rockzene kereteit tágító Jim Morrisont is.

- Mi köti önt velük össze?

- Elsősorban a szabadságvágy, ami engem is egész életemen át végigkísér. Erről szól a Vadászat is, de megjelenik benne az emberi tisztesség, a méltóság megtartása, a hovatartozás és a hit is, amelyeket nagyon fontosnak tartok.

- Történelem és népművelő szakos végzettséggel saját szórakozására alapította 1978-ban a Hobo Blues Bandet. Jól döntött?

- Gimnáziumban tanítottam, csak hobbiból kezdtem zenélni. Nem gondoltam, hogy a zenekarral ekkora érdeklődést váltunk ki. A tanítás is és a zenélés is teljes embert kíván, így amikor sikeresek lettünk, el kellett döntenem, melyiket választom. Azt gondolom, Cseh Tamáshoz hasonlóan én is jól döntöttem. A Rolling Stones és a néger blues indított el ezen az úton. Ma is tisztelem és mestereimnek tartom őket, de pályámon a saját dalaim dominálnak, mert az új művekben látok perspektívát.

- A Rolling Stonesról könyvet is írt. Várható a folytatás?

- Az utóbbi időben a Viszockij és Marina Vlady szerelméről szóló zenés színdarab, a Ballada a két sebzett hattyúról nagyon lefoglalt. Most a Requiem a bluesért címmel album készül, az Utcazenész monodrámán is dolgozom és a Vadászatból filmforgatókönyvet írok, ezért egy-két éven belül nem lesz időm, hogy hozzáfogjak a második kötethez.

- Hol láthatjuk, hallhatjuk legközelebb?

- November 20-án a MűPá-ban lépünk fel, ahol a rock és blues mellett a költészet is jelentős szerephez jut, a Fonóban pedig, ahol klubkoncerteket tartunk, saját szerzeményeink mellett Rolling Stones- és Doors-számokat is hallhat tőlünk a közönség.