Ugrás a tartalomra

Szebbé varázsolt karácsony

2013. március 12. kedd
Talán még sokan emlékeznek az ország egyik televíziós kedvencére, Endrei Juditra. Az egykori tévébemondó meglepő nyíltsággal és őszinteséggel beszélt televíziós múltjáról, jelenlegi életéről a Klauzál Akadémián.
Szebbé varázsolt karácsony

Kiderült, hogy ma sem tétlenkedik: középkorúak és idősödők számára könyveket ír, és Kor-határtalanul programja révén életviteli tanácsokat ad az életszakasz örömteli megéléséhez. A volt műsorvezető lapunknak elárulta azt is, miért neveli egyedül két gyermekét, és hogy a szentendrei nők miként segítenek a rászorulóknak.

- Ritkán fordul elő, hogy egy pályája csúcsán álló, népszerű műsorvezető önként lemond a képernyőről. Ön mégis így tett.

- Méltósággal akartam távozni, ezért amikor nem akadt számomra munka, nem vártam, hanem elbúcsúztam a Magyar Televíziótól. Új életet kezdtem, belevetettem magam Szentendre kulturális életébe, könyveket írok, találkozom az ország különböző pontjain élő emberekkel és beszélgetek velük, mint ahogy itt is. A magam szerény eszközeivel próbálok segíteni azokon, akiket megvisel az idő múlása.

- Milyen emlékeket őriz az 1986 és 1998 közötti időszakról?

- Boldog vagyok, hogy akkor televíziózhattam, amikor rengeteg érték született, tévéjátékok, dokumentumfilmek, iskolatévé-adások"Ś Nem bánom, hogy végiglépegettem a szamárlétrán. Bemondóként óriási rangot jelentett, amikor a legendás Matúz Rózsika felkért, hogy híreket olvassak a tévéhíradóban. Hamar kibújhattam a bemondófülkéből, az első élő adásomba, a Homokórába - ahol már műsorvezetőként léptem a nézők elé - akkori mentorom, Horváth János terelgetett. Ott lehettem az Ablakban, és a nézők érdekeit képviselve együtt dolgozhattam Déri Jánossal, Kóti Judittal, Papp Bandival, Horváth ?dámmal, hogy csak néhány nevet említsek. Műsorokat, politikai beszélgetéseket vezettem a Paravánban, a Leporellóban pedig igazán magam lehettem. Intuitív, ösztönös tévésként dolgoztam, nem játszottam szerepet, mindig önmagamat adtam.

- Sok más nőhöz hasonlóan egyedül neveli két gyermekét, a 21 éves Nórát és a 18 éves Laurát. Társ nélkül ez nem egyszerű feladat.

- Magam választottam ezt az utat. Időnként persze bennem is felmerül a párkapcsolat kérdése, de mivel nagyon pörgősen élek, önfejű vagyok és a saját utamat járom, nem tudom, hogy lenne-e olyan férfi, aki ezt el tudná fogadni. Legfőbb feladatomnak most azt tartom, hogy lányaimat minden szempontból segítsem, felnőtt életük kezdetét megkönnyítsem.

- Az Első Szentendrei Női Szalonban is sok a tennivalója. Mivel foglalkozik az egyesület?

- Nagyon egyszerűen működünk. Ma már inkább baráti együttlétnek nevezném, ahol jókat beszélgetünk, közösségi programokat szervezünk, karácsony közeledtével pedig adventi vásárt tartunk. Ruhákat, élelmiszert, játékokat gyűjtünk, és a vásár bevételét is hozzátéve tíz-tizenöt család karácsonyát varázsoljuk szebbé. A mosolygó tekintetek és a segítségnyújtás rengeteg erőt ad.