Hírek

Látogatás és konzultáció - Fitoland kertészet, 2012. szeptember 27.
A kerületi vállalkozásokat felkereső sorozat keretében ezúttal a Fitoland Dísznövénykertészetbe látogattunk, s Friedmann Károllyal, a cég egyik tulajdonosával beszélgettünk helyzetükről és a civil együttműködés kérdéseiről.
2012-09-27

A kerületi vállalkozásokat felkereső sorozat keretében ezúttal a Fitoland Dísznövénykertészetbe látogattunk, s Friedmann Károllyal, a cég egyik tulajdonosával beszélgettünk helyzetükről és a civil együttműködés kérdéseiről.

A programon Schütt Margit, Szirmay Tamás és neje, s Mészáros Péter vett részt.

Friedmann Károly fogadta a társaságot, aki régi együttműködő, támogató partnere a helyi civil szervezeteknek. A Budatétényi Polgári Körrel bő évtizedes az együttműködése, a kezdeti időszakban még tagja is volt ez elnökségnek, és támogatta a zöldterületi programjaikat, így a Jókai úti milleneumi fasor telepítését. A Zöld Jövő munkáját a fennsík aktív természetvédelmében régen támogatja, tevőlegesen vesz részt a munkában, és hátteret ad hozzá. Néhány éve megkapta a Kerületi Környezetvédelmi Díjat.

A kertészet, ill. áruda a 90-es évek eleje óta működik itt a Rókales úton, egyre bővülve, majd a Füvészkertben, és a Bécsi úton is nyíltak árudák - utóbbit azonban a közelmúltban a válságra tekintettel el kellett adniuk. Jelenleg a fűtés gázról pelletre történő átállításán dolgoznak, a kazán és az adagoló berendezés már itt vannak, és nagymennyiségű faapríték is érkezett. Nagyteljesítményű darálógép is jött, amivel a fahulladékot, pl. a fennsíkon levágott cserjét is nagy hatékonysággal aprítják, és hasznosítják. Profiljukat tekintve törekednek a szélesítésre, egyfajta családbarát magatartásra, árukészletre, gondolva pl. az önellátó kertészkedés támogatására, gyümölcsfák, palánták, fűszer- és gyógynövények.

A helyi civil kezdeményezéseket támogatják, dekorációs, zöldterületi anyagok, egyebek formájában. Barossi részről felmerült az ottani kitelepülés, vagy a barossi idősek szervezett idelátogatása, és pl. mikulás virág, vagy más őszi téli növények kedvezményes árusítása ebben a körben. Végül a telep áttekintésével, bejárással folytattuk, ill. zártuk a programot.

Folytatjuk az ilyen programokat, további helyi vállalkozói konzultációkat, javaslatokat várunk.

Mészáros Péter