Ugrás a tartalomra

Látogatás és konzultáció - Záborszky pince, 2012. július 10.

2012. július 10. kedd
A kerületi vállalkozásokat felkereső sorozat keretében ezúttal a Záborszky pincébe látogattunk, s Békési Imrével a Borváros projektről és a civil együttműködés kérdéseiről beszéltünk.
Látogatás és konzultáció - Záborszky pince, 2012. július 10.

A kerületi vállalkozásokat felkereső sorozat keretében ezúttal a Záborszky pincébe látogattunk, s Békési Imrével a Borváros projektről és a civil együttműködés kérdéseiről beszéltünk. A programon a civil szervezetek 18 fővel jelentek meg, a CKT tíz szervezete képviseltette magát.

Békési úr fogadta a társaságot, és előbb egy bő másfél órás bejárást tartottunk a kalauzolásával. Előbb kinéztünk a pestiskápolnához, amit a helytörténészeink segítségével sikerült feltárni a közelmúltban, az 1739-40-es pestis járvány alkalmával az itt működött szükségtemetőhöz kapcsolódva létesült, majd feledésbe merült. Tervezik berendezését és felszentelését. Utána a Borváros projekthez kapcsolódó elemeket néztük meg, így a mesterségek utcáját, a gyerekeknek készült "csodák palotáját"", interaktív játékokat, majd magát a Borváros főutcáját, ami a most záruló EU projekt keretében jött létre - tíz jellegzetes hazai borvidékről származó homlokzat, a végén egy kápolnával, majd egy Péter-Pál utcai homlokzattal. Innen vezet majd átjáró a szomszédos pincészetekhez. Érintettük a korábbi vasbeton bortartályokat, melyekben nyílások vágásával üzletek alakulnak majd ki, összesen 52 ilyen lesz az ide látogató turistáknak.

A körséta után leültünk beszélgetni, Békési úr hangsúlyozta, hogy a kerület számára a turizmus, a borturizmus, és a Duna jelent nagy lehetőséget. A jelen helyzethez képest a Záborszky pincével is számos tervük van a közeljövőre, kikötő létesül a Tóth József utca magasságában, onnan földalatti járaton tudnak majd a látogatók bejönni. Összekötő járatokkal lehet a környező pincészetekhez is eljutni, ill. a felszínen, a Hegyfok térségében is kialakítható egy útvonal. A jelzett alaptémák szempontjából jelentősnek és igen színvonalasnak ítélte a Törley-látogatóközpontot és -kiállítást. A kapcsolódó ünnepkör is kialakulóban van, a hagyomány felidézéssel és teremtéssel, így az Emmausz-járás, a Szent Iván-nap és az év végén a Szent János-nap. Ezekhez természetesen a helyi közösség, civil szervezetek és a többi borászat is csatlakozhatnak. A Reneszánsz Hölgyek jövőre már tervezik is kapcsolódó rendezvényüket, de más civil szervezetek kezdeményezéseire is nyitott lesz Békési úr. Hagyománya van már a Klauzál hordónál tartott Klauzál Társaság megemlékezésnek, de más tematikus esemény, ünnepség is van már, s a faragott hordók száma is bővül majd remélhetően. Szó esett a helyi borászatok közötti együttműködés nehézségeiről, a szeptemberi Borfesztiválról, ill. a Kárpát-medencei borászok találkozójáról, s arról, hogy számos más lehetőség van még eseményekre, melyekkel idehozhatjuk az érdeklődőket, turistákat. A létrejött jelentős kapacitást itt a Záborszky pincében bérbeadással is hasznosítják majd, de a Borkatakombába jövő vendégeket már most is, a program végén idehozzák körbejárni.

?sszel folytatjuk az ilyen programokat is, helyi vállalkozói konzultációkat, javaslatokat várunk.

Mészáros Péter