Ugrás a tartalomra

Beszélő defibrillátort kapott a Klauzál Ház

2013. március 13. szerda
Magyarországon naponta 70 ember hal meg szívinfarktusban, vagy valamilyen szívbetegségben.
Beszélő defibrillátort kapott a Klauzál Ház

"Reméljük, hogy soha nem kell használni!" Ezekkel a szavakkal nyújtotta át saját jövedelméből vásárolt személyes ajándékát Szabolcs Attila polgármester Mészáros Csabának, a Művelődési Központ igazgatójának. A készülék az uszoda látogatóinak és a művészeti iskola diákjainak, tanárainak is segítséget nyújthat.

Magyarországon naponta 70 ember hal meg szívinfarktusban, vagy valamilyen szívbetegségben.A hirtelen halálesetek több mint 80%-ában a szív elektromos tevékenységének rendellenessége áll. Ilyen esetekben lehet alkalmazni ezt az életmentő készüléket - kezdte a defibrillátor bemutatását Reichard Gergely, a forgalmazó cég képviselője.

A készülék egy bárki által használható, beszélő berendezés, amely folyamatosan mondja az utasításokat. Automatikus EKG-ellenőrzés alapján azt is eldönti, hogy szükséges-e a defibrilláció, vagy sem, nem kell orvosi, vagy elsősegély-nyújtási ismeret a kezeléséhez.

Megtudtuk, hogy egy defibrillátor a rossz szívet újra tudja indítani, viszont a működő szívet megállíthatja, ezért elővigyázatosan kell használni.

A szakembertől többször is hallhattuk, hogy nagyon jó választás ez a félautomata életmentő eszköz, mert "mindent megold helyettünk", viszont az emberi tényezőkre nekünk kell figyelni. Fel kell ismernünk, milyen tünetek esetén vegyük elő a berendezést, tudnunk kell mikor alkalmazható, és mikor nem, és azt is, milyen körülmények szükségesek a használatához. A további lépésekről viszont már a gépi hangtól hallhatunk utasításokat, a légutak szabaddá tételétől a befúvásos lélegeztetésen át a mellkas-kompresszióig, és ha szükséges, a sokkolásig.

Reichard Gergely végezetül hozzáfűzte, hogy sok ember életét mentette már meg ilyen készülék.

Szabolcs Attila a helyszínválasztását azzal indokolta, hogy a Klauzál Házban több száz ember fordul meg egy-egy esemény alkalmával, és bármikor megtörténhet a baj. ""Sokszor hallani, hogy élsportolók, vagy gyerekek testnevelés órán rosszul lesznek, és ilyenkor nagyon fontos, hogy egy ilyen életmentő készülék kéznél legyen"".

A polgármester megemlítette, hogy nemrégiben olvasott egy hírt, amelyben egy fiatal sportoló újraélesztéséről tudósítanak. A ""majdnem tragédia"" egy dunántúli településen történt, ahol röviddel az eset előtt ajándékozott a helyi cukrászat egy defibrillátort a sportegyesületnek - a készüléknek köszönhetően a sikerült megmenteni a sportoló életét.

Kérdésünkre, hogy van-e máshol is hasonló készülék a kerületben, a polgármester elmondta, hogy a szakorvosi rendelőben már van. ""Most azon vagyunk, hogy a három önkormányzati - illetve az önkormányzat által támogatott - sportegyesületnek is beszerezzünk ilyen készülékeket, amennyiben az anyagi lehetőségeink megengedik.""