Ugrás a tartalomra

Március 15.: ünnepi képviselő-testületi ülés

2013. március 16. szombat
A nemzeti ünnep előtt egy nappal testületi ülésen adták át kerületünk vezetői és országgyűlési képviselője a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata által alapított díjakat.
Március 15.: ünnepi képviselő-testületi ülés

A március 15-e tiszteletére rendezett ünnepségen a Himnusz közös eléneklése után Szabolcs Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd a Jazzation acapella együttes érdekes és rendhagyó műsorát követően sor került a kitüntetettek méltatására és a díjak átadására. A kitüntetéseket Szabolcs Attila polgármester, Németh Zoltán országgyűlési képviselő valamint Karsay Ferenc és Zugmann Péter alpolgármesterek nyújtották át kerületünk kiválóságainak.


"Sport 22" elismerésben részesült az óvodás duatlon szervezője, Budai Józsefné, a XXII. kerületi Egyesített Óvoda Csicsergő Tagóvodájának vezetője és Göbölyös Hideg Edit, az Árpád Utcai Általános és Német Nemzetiségi Általános Iskola tanára, aki az egészséges életmódra nevelés jegyében a labdajátékokat, a téli és nyári sportágakat egyaránt népszerűsíti tanítványai körében.

A "Budafok-Tétény Közbiztonságáért"díjat az idén az utóbbi évek tűzeseteinek oltásakor jelentős szerepet betöltő Ballószegi Miklós tűzoltó, és Szirmay Tamás, a XXII. kerület civil életének tevékeny szereplője érdemelték ki.

"Kultúra 22" díjban részesültek Kludák Erzsébet, a Nagytétényi Polgári Kör Helytörténeti Körének vezetője valamint a kultúra, a képző-, ipar- és népművészeti kiállítások, zenei rendezvények támogatásáért Lics Lászlóné és Lics László.

Kiemelkedő szakmai munkájukért Mihalik Sándor emlékplakettot kaptak és az "Év pedagógusa" címmel tüntették ki Andrásné Hajdu Rozáliát, az Egyesített Óvoda Napocska Napközi Tagóvodájának vezetőjét, óvodapedagógust, Belej Ferencet, a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola gordonka tanárát, Bognárné Tábori ?gnest, a Baross Gábor Általános Iskola matematika-rajz és informatika szakos igazgatóhelyettesét, valamint Tóth Csabát, a Budai Nagy Antal Gimnázium matematika-fizika szakos tanárát.

Az Év intézményvezetőjének Maróthy Miklósnét, a Gádor Általános Iskola igazgatóját választották, aki két évtizedes intézményvezetői munkájáért vehette át a Tóth József-díjat.

Gergely Attila botanikust, a Corvinus Egyetem tanárát kerületünk természeti kincseinek feltárásában, vizsgálatában és ezen értékek bemutatásában végzett munkájáért, Hell Ferencnét, a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda Zöldecske Tagóvodájának tagóvoda vezető-helyettesét az óvodások körében a természetvédelem és a környezettudatos nevelés területén elért eredményei alapján tüntették ki a "Környezetvédelmi-díj"-jal.

Kiváló tanulmányi eredményük és kimagasló sporttevékenységük elismeréseként "Jó tanuló, jó sportoló" kitüntetésben részesültek:
Gáll Enikő úszó, a Kossuth Lajos Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 7. osztályos tanulója, Győri Csanád Ferenc úszó, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola 5. osztályos tanulója és Kulcsár Panka atléta, a Kempelen Farkas Gimnázium 6. osztályos tanulója.

"Az Év Budafok-Tétényi Vállalkozója" egyedi turisztikai attrakciók megvalósításáért a Tropicarium és az ?lomautó Múzeum tulajdonosa, Farkasdi Károly lett.
A kerület önkormányzata által 1995-ben alapított Budapest XXII. kerület - Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor telep Díszpolgára megtisztelő címet 2013-ban a képviselőtestület Békési Imrének adományozta, akinek nevéhez többek között a Záborszky Pincészet létrehozása, a nemzetközileg is ismert Borkatakomba Étterem és a borkülönlegességeket kínáló György - Villa fűződik. E kitüntetésben olyan személyek részesülhetnek, akik a XXII. kerület gazdagítására munkálkodásuk során kiemelkedő életművet hoztak létre, vagy a kerület polgárai számára különösen jelentős tevékenységet végeztek és végeznek ma is.

Békési Imre "tervszerűen foglalkozik a régről fennmaradt földalatti és felszíni épített értékek felkutatásával, megmentésével és méltó újbóli hasznosításával. A borászmesterség évszázados tapasztalatait és hagyományait ápolja, megőrzi és igyekszik átörökíteni a jövő nemzedékének. Ennek legszebb példája a 2012. április 19-én átadott, hazánkban egyedülálló, Európában is ritkaságnak számító Borváros" - méltatták az ünnepi testületi ülésen kerületünk új Díszpolgárát, aki a kitüntetés átvétele után beírta nevét a Díszpolgárok könyvébe.

Ezután sor került az ünnepi testületi ülés utolsó napirendi pontjára, a közel kétszáz résztvevő közösen elénekelte a Szózatot. Az ünnepi testületi ülés a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében rendezett fogadással zárult.

Tamás Angéla