Ugrás a tartalomra

A szolidaritás eredménye

2013. március 10. vasárnap
Budafok-Tétényről indult a zászló-akció. Március 10-én, a marosvásárhelyi autonómia tüntetéssel egy időben Budapesten is ezrek demonstráltak.
A szolidaritás eredménye

Budafok-Tétényről indult a zászló-akció. Március 10-én, a marosvásárhelyi autonómia tüntetéssel egy időben Budapesten is ezrek demonstráltak. A XXII. kerület polgáraival tartott Karsay Ferenc alpolgármester is, aki elmondta: a zászló-akció a lényegre hívta fel a figyelmet. ""Európában a székelyeknek is jár az autonómia"".

A hírügynökségi tudósítások szerint Budapesten is több ezren tüntettek a román nagykövetség előtt a ""Székely Szabadság Napján"". A világ nagyvárosaiban - a beszámolók szerint 16 helyszínen - fejezték ki a tüntetők akaratukat, miszerint az Erdélyben élő 1,5 millió magyar közül még egy tömbben élő 700 ezer székelynek alapvető emberi joga, hogy gyakorolják békés önrendelkezési jogaikat.

A budapesti demonstrációt szervező Székelyföldért Társaság képviselői a szolidaritási tüntetésen kifejtették, hogy a romániai regionális átalakítások egyik célja, hogy olyan fejlesztési régiókat hozzanak létre, amelyekben a magyarok semmilyen befolyással nem rendelkezhetnek majd a döntések meghozatalában. A Székelyföld feldarabolása egy több mint ezeréves múlttal rendelkező közösség közigazgatási, történelmi és gazdasági jogait veszi semmibe, ami ellentétes az Európai Unió alapelveivel - összegezhető a felszólalók álláspontja.

A székely zászló-szolidaritási akciót kezdeményező Budafok-Tétény polgárai is megjelentek az eseményen. A XXII. kerületiekkeltartott Karsay Ferenc alpolgármester is, aki portálunknak elmondta: örülök, hogy sikerült a lényegre irányítanunk a figyelmet.""Európában minden önrendelkezésre törekvő népnek járt, jár az autonómia, ha azt kérték. A katalánok, a skótok, a flamandok vagy a dél-tiroli osztrákok ezt kiküzdötték. A székely-magyarok sem kevesebbek, nekik is jár, ha kérik és békésen küzdenek érte. ?k ezt kérik, ezért nekünk kötelességünk kiállni emellett, erről is szól a nemzeti összetartozás.""

SFI