Ugrás a tartalomra

Majd negyven bor a kistermelői versenyen

2013. április 03. szerda
21 éves a Promontorium Borlovagrend. A fiatal borászok egyre aktívabbak. A fehérborok között egy hölgy vitte a pálmát. Az aranyérmes vöröst fahordóban érlelték.
Majd negyven bor a kistermelői versenyen

Szín, tisztaság, illat, összbenyomás - ezek a szempontok kaptak hangsúlyos szerepet a versenyen, melyet minden évben hagyományosan a BCE Soós István Borászati és üzleti Szakiskola és Szakközépiskola tangazdaságában tartanak.

Azok, akik neveztek a versenyre nem csak elismeréseket, hanem jó tanácsokat is kaptak boruk tökéletesítéséhez.

-Nagyon fontos, hogy a kénnel okosan kell bánni. Sok volt az elengedett, oxidált, darab ízű fehér és vörösbor is. Nem szabad hagyni oxidálódni, esetleg ecetesedni. Naponta kell kóstolni a nedűt, hogy jó legyen - árulta el a borkészítés egyik titkát Dr. Urbán András a zsűri elnöke, a Promontorium Borlovagrend nagymestere.

Két bizottság bírálta a borokat. Két nagyarany, öt arany, tizennégy ezüst és tíz bronzérem talált gazdára.

A legjobb fehérbort a mezőny egyetlen női tagja Hepke Tímea, és férje Kaszás Zoltán készítette. Tíz éve borászkodnak, tavaly vettek részt először a versenyen, akkor is a legjobbak között végeztek.

Csákváron van a szőlőjük, összesen négyszáz tőke. 2012-es Dobogó-alsó Vegyes Fehér borukkal kapták meg a legjobbnak járó elismerést.

-Sok munkánk van benne, fontos, hogy mi nem javítjuk fel a bort, nem adunk hozzá se élesztőt, se cukrot az erjesztés folyamán, tulajdonképpen biobornak is lehet hívni. Számunkra a borászat egy aktív pihenés - mesélt borukról és borfilozófiájukról Hepke Tímea.

Takács Zoltán fahordóban érlelt Cabernet Sauvignon bora lett a legjobb vörösbor. ? szintén hobby borászként tevékenykedik. - 1998 óta foglalkozom borászkodással, lokálpatriótának tartom magam, már az őseim is ezzel foglalkoztak. Nagyon fontos, hogy jó gyümölcsből dolgozzunk, hozzá kell tenni azt, ami az ember lelkében van, és akkor jól sikerül - osztotta meg hitvallását a borkészítésről.

Bayer Gábor 2012-es Cabernet Sauvignon Rozé bora kapta meg kategóriájában a nagyarany érmet. Első borát 1991-ben készítette. 1999-ben kezdett el komolyabban foglalkozni, a borkészítéssel, olyannyira, hogy egyetemi szintig vitte tanulmányait a témában. - Soha nem tapasztalt korai időpontban kellett tavaly szüretelni a nyári és az őszi forróság miatt, annak érdekében, hogy a savak, illatok, zamatok megmaradjanak, így szeptember közepén szüreteltünk. Ennek ellenére mégis elég magas alkoholtartalommal tudott elkészülni, de az ízek zamatok megmaradtak, ezért harmonikus - mutatta be nyertes borát Bayer Gábor.

A legjobbak idén nem csak oklevelet, hanem egy díszes tányért is átvehettek a Promontorium Borlovagrend zászlós borával együtt.

LE