Ugrás a tartalomra

Semmit sem söpört a szőnyeg alá

2013. április 25. csütörtök
Mihalik Sándor-díjjal tüntették ki a Baross Általános Iskola igazgatóhelyettesét
Semmit sem söpört a szőnyeg alá

A z Év pedagógusa, Bognárné Tábori ?gnes százszázalékosan soha nem elégedett magával, de annak nagyon örül, hogy diákjai szeretik az óráit és szívesen beszélgetnek vele. A matematika-rajz-informatika szakos tanárnő a sikerélményt tartja a tanulási-tanítási folyamat egyik legfontosabb mozgatórugójának, ezért akkor elégedett, ha tanítványai értik a matematikát és el tudja velük hitetni: többet is ki tudnak hozni magukból, többre is képesek.

- Büszke vagyok tanítványaimra, hiszen az általam és az általuk befektetett energia minden esetben eredményt hoz. Ezeknek apróbb jeleit a velük való együtt munkálkodás során nap mint nap tapasztalom, de lényegében a középiskolai tanulmányaik alatt derül ki, hogy milyen hatékonyan dolgoztunk együtt. Diákjaimat igyekszem úgy oktatni és nevelni, hogy sikeresen vegyék az akadályokat - mondta a pedagógus a kitüntetés átvétele után.

A díjjal eddigi, harmincéves pedagógiai munkáját ismerték el, amelyről így nyilatkozott:

- Az oktatás és a nevelés nagy felelősséggel jár. Ezt az elismerést úgy tekintem, mint egy mércét, amelyet csak feljebb lehet tenni, alá nem lehet menni. A kitüntetés önbizalmat erősítő, nagyszerű dolog az ember életében, de nem gondolom, hogy ezután bármit is másképp kellene tennem. Inkább arra figyelek, hogy egészségesebben éljek, többet mozogjak, mert a mai világban sokkal több energiára van szükség a tervek megvalósításához, mint korábban.

Mint mondta, pedagógusként és vezetőként is megerősítést kapott, hogy elképzelései, tettei helyes irányba vezetnek, és ez többletenergiát ad az újabbak megvalósításához. Igazgatóhelyettesként úgy gondolja, egy iskola akkor működik jól, ha a gyermekek állnak a középpontban, a közösen hozott szabályokat mindenki betartja és betartatja. Fontosnak gondolja a kollégák közötti jó kapcsolatot, és a szülőkkel, tanulókkal, valamint az intézmény fenntartójával való szoros együttműködést.

Bognárné Tábori ?gnes azt is kiemelte, hogy munkájukban a szakmai képzettségen túl elengedhetetlen a szakmai és emberi kommunikáció. Úgy véli, a problémákat ezen a pályán mindig következetesen, mégis rugalmasan kell kezelni, mindenre megoldást kell találni. Egy pedagógusnak minden aprósággal foglalkoznia kell, semmit nem söpörhet a "szőnyeg alá". Véleménye szerint csak úgy lehet jól dolgozni, ha figyelembe vesszük mások véleményét, képesek és hajlandók vagyunk a kompromisszumokra.

- Az újság hasábjain szeretném köszönetemet kifejezni igazgatómnak, Kukainé Békési Emesének, akinek irányítása és bizalma erősít a mindennapokban. Köszönettel tartozom kollégáimnak és az iskola valamennyi dolgozójának, diákjaimnak, volt tanítványaimnak és diákjaim szüleinek is, akik harminc éven át támogatták elképzeléseimet, illetve segítettek azok megvalósításában. Köszönet illeti a Baross Gábor-telepi Polgári Kört és különösen Pelikán Imrét, a Polgári Kör elnökét, valamint a Nagytétényi Polgári Kör elnökét, László Istvánnét is, akik folyamatosan segítettek céljaim elérésében. Családomnak pedig azt köszönöm, hogy mindig mellettem álltak - fűzte hozzá a pedagógus.

T. A.